Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Μαΐου 2006 17:13

Συρο-αμερικανική συμφωνία για εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων

Η αμερικανική εταιρεία Marathon Oil υπέγραψε στη Δαμασκό συμβόλαιο για την εκμετάλλευση δύο πετρελαιοπηγών στην περιοχή της Χομς, 160 χλμ. βορείως της Δαμασκού, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της συριακής κυβερνητικής εφημερίδας «Τεσρίν».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η διάρκεια του συμβολαίου είναι 25ετής και μπορεί να παραταθεί για πέντε χρόνια. Οι εργασίες θα στοιχίσουν 125 εκατομμύρια δολάρια.

Το συμβόλαιο υπογράφηκε χθες το βράδυ από τον σύρο υπουργό Πετρελαίου Σουφιάν Αλάου και έναν εκπρόσωπο της αμερικανικής εταιρείας, σύμφωνα με την "Τεσρίν". Προβλέπει μια αρχική ημερήσια παραγωγή δύο εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου και 5.000 βαρελιών πετρελαίου, καθώς και την εκπαίδευση εργαζομένων δύο συριακών εταιρειών.

Η πετρελαϊκή παραγωγή της Συρίας, η οποία βρίσκεται σε διαρκή πτώση εδώ και μερικά χρόνια, είναι 400.000 βαρέλια ημερησίως.

Αμερικανικός νόμος που υιοθετήθηκε το 2003 προβλέπει κυρώσεις σε βάρος της Συρίας. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους παρέτεινε χθες το εμπάργκο στις εξαγωγές στρατιωτικού ή ευαίσθητου υλικού προς τη Συρία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Δαμασκό ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία», «επεμβαίνει στο Λίβανο» και επιδιώκει να αποκτήσει «όπλα μαζικής καταστροφής».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο