Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 10 Μαΐου 2006 10:26

ΕΛΠΕ: Στρατηγικός στόχος οι έρευνες στη Βόρεια Αφρική

Η ΒΟΡΕΙΑ ΑΦΡΙΚΗ θα αποτελεί στρατηγικό στόχο των Ελληνικών Πετρελαίων, στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων. Η ανάπτυξη εκεί θα γίνει σε μακροχρόνια βάση και στους σχεδιασμούς των ΕΛ.ΠΕ. έχουν προγραμματιστεί και άλλες κινήσεις που θα βελτιώσουν σημαντικά το protfolio του ομίλου σε ερευνητέες και παραγωγικές περιοχές.

Τη θέση αυτή εκφράζει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Παναγιώτης Καβουλάκος, μιλώντας στη «Ν», στον απόηχο της πρόσφατης κατακύρωσης της περιοχής West Obayed από τον Κρατικό Οργανισμό Πετρελαίου της Αιγύπτου, και της επίσκεψης του υπουργού Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, στη χώρα.

Πιο πολλά δικαιώματα

Ο κ. Καβουλάκος τονίζει ότι στους στόχους των ΕΛ.ΠΕ. είναι εκτός από την απόκτηση δικαιωμάτων σε περιοχές έρευνας, (ήδη τα ΕΛ.ΠΕ. μετέχουν σε κοινοπραξίες σε Λιβύη, Αλβανία και Μαυροβούνιο) να αποκτήσουν με εξαγορές, δικαιώματα σε περισσότερο ώριμες περιοχές. Σε περιοχές δηλαδή, όπου οι έρευνες έχουν ολοκληρωθεί και πρόκειται σύντομα να αρχίσει η παραγωγή υδρογοναθράκων. Και ακόμη, δικαιώματα σε παραγωγικές περιοχές, εκεί δηλαδή όπου ήδη πραγματοποιείται παραγωγή υδρογοναθράκων. Με τον τρόπο αυτό η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. ευελπιστεί ότι ο όμιλος θα εισέλθει πλέον στο «κλαμπ» των πραγματικά καθετοποιημένων πετρελαϊκών εταιρειών, με κάλυψη μέρους των αναγκών σε αργό, από δική τους παραγωγή.

Στην Αίγυπτο

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά την Αίγυπτο, τη χαρακτηρίζει ως μια πολύ ώριμη χώρα σε ό,τι σχέση με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογοναθράκων. Και αυτό, επειδή διαθέτει πεδία στα οποία γίνεται εκμετάλλευση, πεδία σε πρώιμο στάδιο εκμετάλλευσης, πεδία σε προχωρημένο στάδιο ερευνών και τεράστιες εκτάσεις που αναμένουν την έρευνα. Επιπλέον η κυβέρνηση της χώρας έχει θέσει ως στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση.

Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό των ΕΛ.ΠΕ. για την ερευνητέα περιοχή της Αιγύπτου, η ικανοποίηση των στελεχών της εταιρείας είναι μεγάλη για την εξασφάλιση της περιοχής West Obayed στη δυτική έρημο, έκτασης 1,841 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο λόγος είναι ότι για πρώτη φορά τα ΕΛ.ΠΕ. αναλαμβάνουν περιοχή ως διαχειριστές (operator), ενώ αφ΄ ετέρου είχαν να ανταγωνιστούν για τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης περιοχής, εταιρείες όπως η Shell και η ΕΝΙ.

Με βάση τον προγραμματισμό που έχει εγκριθεί, μετά την υπογραφή της τελικής σύμβασης, θα ξεκινήσουν γεωφυσικές έρευνες με σεισμικά που θα διαρκέσουν από 18-24 μήνες προκειμένου να προσδιοριστούν τα σημεία που θα γίνουν οι γεωτρήσεις.

Η υποχρέωση των ΕΛ.ΠΕ. έναντι της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Αιγύπτου, προβλέπει την πραγματοποίηση τουλάχιστον 3 γεωτρήσεων, ενώ το συνολικό κόστος της επένδυσης που θα γίνει εκεί, υπολογίζεται σε 15-20 εκατομμύρια δολάρια.

Για τη συγκεκριμένη περιοχή, επικρατεί στα ΕΛ.ΠΕ. αισιοδοξία, καθώς σε ακριβώς γειτονική, έχουν γίνει επιτυχημένες γεωτρήσεις.

Σταθερή πορεία

Παρ' όλα αυτά, ο κ. Καβουλάκος θέλει να είναι συγκρατημένος. Αυτό που επισημαίνει με κάθε ευκαιρία είναι ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η χάραξη συγκεκριμένης στρατηγικής και η διατήρηση σταθερής πορείας για την επίτευξη των στόχων, οι οποίοι δεν είναι πάντα κατορθωτό να επιτυγχάνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ