Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 10 Μαΐου 2006 14:17

Π.Δ. για την ίδρυση και λειτουργία πρατηρίων υγρών καυσίμων

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το προεδρικό διάταγμα για την ίδρυση και λειτουργία πρατηρίων υγρών καυσίμων, που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Με το εν λόγω προεδρικό διάταγμα καθορίζονται τα αρμόδια όργανα, καθώς και οι όροι και προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων καυσίμων, εντός και εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, καθώς επίσης και τα σχετικά για την ίδρυση συμπληρωματικών δραστηριοτήτων που θα λειτουργούν εντός των πρατηρίων.

Επίσης, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την κυκλοφοριακή σύνδεση των πρατηρίων ή και άλλων εγκαταστάσεων με τις διερχόμενες δημοτικές, κοινοτικές ή αγροτικές οδούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, το νέο προεδρικό διάταγμα, το οποίο θεσπίζει, τροποποιεί και βελτιώνει τις μέχρι τώρα ισχύουσες βασικές διατάξεις του προηγούμενου ΠΔ περί «πρατηρίων υγρών καυσίμων», αποτελείται από 32 άρθρα και θέτει σύγχρονους όρους στην ίδρυση και λειτουργία των πρατηρίων, βελτιώνει τους όρους ασφάλειας και λαμβάνει υπόψη του όλες τις υποδείξεις του κλάδου, με στόχο την εύρυθμη, σύγχρονη λειτουργία των πρατηρίων.

Τέλος, καθορίζει τις μεταβατικές και ειδικές εκείνες διατάξεις λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα συμμόρφωσης στο νέο καθεστώς για τα πρατήρια που έχουν ήδη λάβει άδεια ίδρυσης ή λειτουργίας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης, η έκδοση του νέου ΠΔ κρίθηκε αναγκαία για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των πρατηρίων, με διατάξεις ασφαλείας, πυρασφαλείας και εξοπλισμού προστασίας τους.

ΑΠΕ - ΜΠΕ