Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 10 Μαΐου 2006 16:22

Ανακοπή της πτωτικής πορείας της ανταγωνιστικότητας

«Η Ελλάδα για πρώτη φορά, μετά το 2001, βελτιώνει τη θέση της στη συνολική διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας. Συγκεκριμένα, αντέστρεψε την επί πενταετία συνεχή πτωτική της πορεία στην κατάταξη των διεθνών δεικτών ανταγωνιστικότητας και ανεβαίνει κατά οκτώ ολόκληρες θέσεις, σε σχέση με πέρυσι», σχολίασε ο Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, μετά τη δημοσίευση, σήμερα, της Παγκόσμιας Επετηρίδας για την Ανταγωνιστικότητα World Competitiveness Yearbook 2006 του International Institute for Management Development (IMD).

Συγκεκριμένα, ενώ πέρυσι η Ελλάδα κατελάμβανε την 50η θέση μεταξύ 60 χωρών και περιφερειών, φέτος ανήλθε στην 42η θέση -θέση την οποία κατείχε και το 2002- μεταξύ 61 χωρών και περιφερειών. Ετσι, η χώρα μας ξεπέρασε στην κατάταξη, σε σχέση με πέρυσι, χώρες όπως η Πορτογαλία, η Τουρκία, η Νότια Αφρική, και η Ιορδανία.

Επισημαίνεται ότι φέτος η Ελλάδα παρουσιάζει την τρίτη καλύτερη βελτίωση στην κατάταξη μετά την Κίνα, η οποία βελτίωσε την κατάταξή της κατά 12 θέσεις, και την Ινδία, η οποία πέτυχε βελτίωση 10 θέσεων.

Επιπλέον, στην κατάταξη των χωρών της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής η χώρα μας βελτιώνει τη θέση της κατά έξι θέσεις καταλαμβάνοντας φέτος την 25η θέση μεταξύ 37 χωρών.

Οσον αφορά τις 21 από τις 25 χώρες της Ε.Ε. που συμμετέχουν στην έρευνα, η χώρα μας βελτιώνει τη θέση της κατά μια θέση και από την 18η ανήλθε φέτος στην 17η. Ετσι η χώρα μας βρίσκεται μπροστά από χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Σλοβενία και η Πολωνία.

Οσον αφορά τους επιμέρους δείκτες που συνθέτουν τη συνολική κατάταξη των χωρών, η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη βελτίωση, κατά έξι θέσεις, στο δείκτη «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα», στον οποίο καταλαμβάνει φέτος την 46η θέση, ενώ πέρυσι καταλάμβανε την 52η θέση. Σε αυτή την κατηγορία δεικτών ξεχωρίζει η επίδοση της χώρας στον υποδείκτη Κυβερνητικές Επιχορηγήσεις προς επιχειρήσεις (8η θέση μεταξύ των 61 χωρών-περιφερειών).

Είναι επίσης σημαντικό ότι το IMD περιλαμβάνει την Ελλάδα σε εκείνες τις χώρες στις οποίες η συνεισφορά του επιχειρηματικού τομέα και της Κυβέρνησης στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας είναι ισορροπημένη. Έτσι η χώρα μας ξεπερνά στο συγκεκριμένο δείκτη χώρες, όπως η Γερμανία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ.

Στο δείκτη «Οικονομική Απόδοση» η χώρα μας παραμένει στην 49η θέση, στο δείκτη «Επιχειρηματική αποτελεσματικότητα» η Ελλάδα βελτιώνει την κατάταξή της κατά δυο θέσεις και καταλαμβάνει φέτος την 47η έναντι της 49ης πέρυσι. Στα θετικά σημεία ξεχωρίζει η πραγματική ανάπτυξη της συνολικής παραγωγικότητας που κατατάσσει τη χώρα μας στην 29η θέση.

Τέλος, στο δείκτη «Υποδομές» η χώρα μας καταλαμβάνει την 33η θέση βελτιώνοντας την περυσινή της κατάταξη κατά τέσσερις θέσεις.