Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 11 Μαΐου 2006 11:00

Thai Airways: H μεγαλύτερη κερδοφορία σε έξι χρόνια

ΤΟ πιο κερδοφόρο τρίμηνο σε χρονικό διάστημα πλέον των έξι ετών εμφάνισε η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ταϊλάνδης, Thai Airways International Pcl, καθώς μετέφερε περισσότερους επιβάτες και πραγματοποίησε περισσότερα κέρδη αποτέλεσμα του πιο ισχυρού νομίσματός της, του μπατ.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις και σε ποσοστό της τάξης του 78%, φθάνοντας στα 6,2 δισ. μπατ (165 εκατ. δολ.) ή 3,65 μπατ ανά μετοχή, το τρίμηνο που έληξε στον Μάρτιο, από 3,49 δισ. μπατ ή 2,06 μπατ ανά μετοχή (αναθεωρημένα στοιχεία), σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας προς το Χρηματιστήριο της Ταϊλάνδης. Οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν σε ποσοστό 19%, φθάνοντας στα 46,1 δισ. μπατ.

Ο Apinan Sumanaseni, πρόεδρος της Thai από την 1 Μαρτίου, αναλαμβάνει μια αεροπορική εταιρεία που μεταφέρει περισσότερους Ευρωπαίους ταξιδιώτες στην Ταϊλάνδη, ενώ η προσαύξηση 40% στα εισιτήρια από τη 1 Ιουνίου, θα προστατεύσει τα κέρδη από την αύξηση του κόστους των καυσίμων, το οποίο αποτελεί το 35% των λειτουργικών δαπανών της εταιρείας. Το μπατ, ισχυροποιήθηκε 5,5% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ το τρίμηνο, μειώνοντας το εξωτερικό χρέος της Thai.

Η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγματικών ισοτιμιών, ανήλθαν σε 3,86 δισ. μπατ. Η εταιρεία μετέφερε 3,13 εκατ. επιβάτες το πρώτο δίμηνο του 2006, περίπου 12% περισσότερους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Στοιχεία για την επιβατική κίνηση του Μαρτίου, δεν δόθηκαν.

Η Thai Airways κάλυψε 76,7% των θέσεων το τρίμηνο, 6,1% περισσότερες από την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2005, σύμφωνα με τη σημερινή της ανακοίνωση.

Φέτος οι μετοχές της Thai Airways έχουν σημειώσει άνοδο 11% και είχαν την τέταρτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 10 μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον Bloomberg Asia-Pacific Airlines Index. Χθες, σημείωσαν απώλειες 1,1% φθάνοντας στα 47 μπατ η μία στην Μπανγκόκ.