Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 11:11

Κέρδη παρά τα clawback - rebate πέτυχε η φαρμακοβιομηχανία

Αντοχές επέδειξε κατά την περσινή χρονιά η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, με το 2017 να φαίνεται ότι αποτέλεσε ένα ακόμη καλό 12μηνο, παρά τις σημαντικές δυσκολίες και τις μειώσεις τιμών. Με βάση ένα σημαντικό δείγμα, που αποτελείται από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες φαρμάκου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 82% των πωλήσεων του κλάδου, προκύπτει ότι η ελληνική παραγωγή φαρμάκου από πλευράς αξίας κινήθηκε με ρυθμό της τάξης του 2,5% πέρυσι και μάλιστα η παραγωγή αυτή δημιουργεί και κέρδη παρά τις πιέσεις που ασκούνται στην αγορά από τις «εκπτώσεις» και τις «επιστροφές»

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Σακκά
[email protected]

Αντοχές επέδειξε κατά την περσινή χρονιά η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, με το 2017 να φαίνεται ότι αποτέλεσε ένα ακόμη καλό 12μηνο, παρά τις σημαντικές δυσκολίες και τις μειώσεις τιμών. Με βάση ένα σημαντικό δείγμα, που αποτελείται από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες φαρμάκου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 82% των πωλήσεων του κλάδου, προκύπτει ότι η ελληνική παραγωγή φαρμάκου από πλευράς αξίας κινήθηκε με ρυθμό της τάξης του 2,5% πέρυσι και μάλιστα η παραγωγή αυτή δημιουργεί και κέρδη παρά τις πιέσεις που ασκούνται στην αγορά από τις «εκπτώσεις» και τις «επιστροφές». Εκτιμάται δε ότι το 2017 οι συνολικές πωλήσεις των εγχώριων βιομηχανιών φαρμάκου έκλεισαν κοντά στο 1,6 δισ. ευρώ, ενώ τα συνολικά κέρδη ξεπέρασαν τα 60 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, 16 από τις σημαντικότερες εταιρείες παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα παρουσίασαν το 2017 κύκλο εργασιών 1,32 δισ. ευρώ έναντι 1,28 δισ. ευρώ το 2016, ενώ τα κέρδη τους ήταν μειωμένα κατά περίπου 3%, στα 51,5 εκατ. ευρώ. Διαπιστώνεται επί της ουσίας ότι η εξωστρέφεια της ελληνικής παραγωγής είναι αυτή που καταφέρνει να περιορίσει τις ισχυρές απώλειες που προκαλούν στον κλάδο οι νέες τιμολογήσεις και τα υψηλά rebate και clawback, που έχουν δραματική επίδραση στην κερδοφορία των εταιρειών, ενώ εκτιμάται ότι περιορίζουν σε ποσοστό άνω του 30% τις συνολικές πωλήσεις. Μάλιστα, οι διοικήσεις των εταιρειών επισημαίνουν ότι οι προοπτικές των εξαγωγών είναι ευοίωνες και κατά την τρέχουσα χρήση.

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»