Στην ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας και αύξησης των μέτρων ανάπτυξης «προκειμένου να αποκτήσει ο ελληνικός αμπελώνας την υπεραξία που του αξίζει και ο Έλληνας αμπελουργός - οινοποιός την αναμενόμενη καταξίωση του εντός και εκτός συνόρων», στέκεται ο Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος.
Στην ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας και αύξησης των μέτρων ανάπτυξης «προκειμένου να αποκτήσει ο ελληνικός αμπελώνας την υπεραξία που του αξίζει και ο Έλληνας αμπελουργός - οινοποιός την αναμενόμενη καταξίωση του εντός και εκτός συνόρων», στέκεται ο Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ).
Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του δ.σ. του ΣΜΟΕ Αθανάσιος Ντούγκος αναφέρει πως το ζήτημα του Ειδικού Φόρου στο Κρασί έχει αναδειχθεί σε θρίλερ από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα.
Όπως τονίζει, «μετά από τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις κατάργησης του που έχουν γονατίσει δύο μήνες την αγορά, εχθές κατατέθηκε το σχέδιο του προϋπολογισμού που στη σελίδα 12 προβλέπει 1.000.000 ευρώ έσοδα από τον Ειδικό Φόρο στο Κρασί. Την ίδια στιγμή γνωρίζουμε ότι είναι ήδη έτοιμη η σύμφωνη με την πολυσυζητημένη απόφαση του ΣΤΕ εγκύκλιος είσπραξης του Ειδικού Φόρου στο Κρασί».
Ο πρόεδρος του ΣΜΟΕ παρατηρεί πως το περιεχόμενο της εγκυκλίου δεν είναι ακόμα γνωστό, ωστόσο όπως συμπληρώνει, υπάρχει έντονη ανησυχία λόγω της φράσης του ΣτΕ στη σελίδα 6 της απόφασης 1734/2018 «πολλώ μάλλον που η προβαλλόμενη απόφαση δεν προβλέπει τήρηση πρόσθετων βιβλίων και στοιχείων προκειμένου να παρακολουθείται η κίνηση και η επεξεργασία κρασιού εντός του οινοποιείου». Η φράση αυτή, κατά τον ΣΜΟΕ, αφήνει υπόνοια για μεγαλύτερη γραφειοκρατία.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου, η φράση αυτή που αναφέρεται στους μικρούς οινοποιούς θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον επιβολή δυσβάσταχτης γραφειοκρατίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην οποία είναι αδύνατο να ανταποκριθεί ο μικρομεσαίος παραγωγός.
«Ο μικρός οινοποιός δεν είναι διευθύνων σύμβουλος αλλά ο πιο σημαντικός εργάτης του οινοποιείου του. Ο μικρός οινοποιός είναι παραγωγός, έμπορος, πωλητής και κρατάει ο ίδιος τα βιβλία του. Συνήθως υπάρχει μόνο ένας εξωτερικός λογιστής. Ο ίδιος εργάζεται σε όλα τα πόστα προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της δουλειάς του και ταυτόχρονα είναι αντιμέτωπος με το γεγονός ότι αν και η Ελλάδα έχει εξαιρετικής ποιότητας σταφύλι χάρη στον Έλληνα αμπελουργό και κρασί χάρη στις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από όσους ασχολούνται με το κρασί, δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει την υπεραξία που θα ανέμενε κανείς μετά από 20 χρόνια και πολλά εκατομμύρια ευρώ στα προγράμματα προώθησης», συνεχίζει ο πρόεδρος του ΣΜΟΕ.
Όπως τονίζει, ο ΣΜΟΕ έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και την υφυπουργό Οικονομικών και προκειμένου να υπερασπίσει τις θέσεις του και με φυσική παρουσία έχει ζητήσει συνάντηση.
naftemporiki.gr