Την έγκριση του ελληνικού προϋπολογισμού ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι σε αυτό το μέτωπο δεν έχουμ «δυσάρεστες εκπλήξεις».
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
H Eυρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2019, θεωρώντας ότι ανταποκρίνεται πλήρως στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας της Ευρωζώνης. Η έγκριση ανοίγει το δρόμο για τη μη περικοπή των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου, αλλά και την εφαρμογή των λεγόμενων θετικών μέτρων της κυβέρνησης.
Ωστόσο η Κομισιόν δεν φαίνεται ιδιαίτερα ευχαριστημένη από την πορεία των μεταρρυθμίσεων, την χαρακτηρίζει «μέτρια», και υενθυμίζει έμμεσα αλλά σαφέστατα ότι από την τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας, εξαρτάται και η τήρηση των δεσμεύσεων των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του χρέους. Η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ΣΔΠ που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ. Καλεί όμως τις αρχές να επισπεύσουν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και χτυπάει καμπανάκι για τις «ευάλωτες» σε εξωτερικούς κινδύνους συνθήκες στις αγορές.
Θετικές ήταν οι δηλώσεις για την Ελλάδα, τόσο του Αντιπροέδρου για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, όσο και του επίτροπου οικονομικών και δημοσιονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. Και οι δύο αξιωματούχοι είπαν ότι η Επιτροπή δεν ζήτησε ποτέ την περικοπή των συντάξεων, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι το μέτρο είχε επιβληθεί από το ΔΝΤ. Και οι δύο είπαν ότι δεν δημιουργείται δημοσιονομικό πρόβλημα από τη μη περικοπή, γιατί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί. Και οι δύο θεωρούν επίσης ότι η περικοπή των συντάξεων και τα θετικά μέτρα θα έχουν θετική επίπτωση στο ΑΕΠ.
Το επόμενο ραντεβού για την Ελλάδα θα είναι στις 3 Δεκεμβρίου, όπου το Εurogroup αναμένεται να κάνει δεκτή την γνωμοδότηση της Κομισιόν, δίνοντας έτσι το απαραίτητο πράσινο φως για την υλοποίηση των αποφάσεων (μη περικοπή συντάξεων, θετικά μέτρα).
Το αμέσως επόμενο ραντεβού θα είναι το Φεβρουάριο όταν θα δημοσιοποιηθεί η δεύτερη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας. Εκεί θα φανεί εάν η κυβέρνηση επιτάχυνε την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να πάρει και τα 600 εκατ. ευρώ που προβλέπονται από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχουν στη διάθεσή τους, η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης.