ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η άνοδο της τιμής των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, θα αναγκάσει τις Κεντρικές Τράπεζες να προχωρήσουν στην αύξηση του κόστους δανεισμού περιορίζοντας έτσι τη ζήτηση των καταναλωτών. Οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της Samsung Electronics Co., σημείωναν απώλειες.
Οι μετοχές των εταιρειών που βασίζονται στις πωλήσεις που πραγματοποιούν στις ΗΠΑ, επίσης κινήθηκαν πτωτικά, καθώς το δολάριο υποχώρησε έναντι των νομισμάτων της περιφέρειας, μειώνοντας ην αξία των πωλήσεων που πραγματοποιούν στο εξωτερικό.
Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index υποχώρησε 1,4%, φθάνοντας στις 139,62 μονάδες στις 12:19 μ.μ. στο Τόκυο, οδεύοντας να σημειώσει τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 13 Φεβρουαρίου. Ο δείκτης κινήθηκε πτωτικά κάθε ημέρα μετά από τις 8 Μαΐου, όταν άγγιξε επίπεδα ρεκόρ και υποχώρησε 0,8% αυτήν την εβδομάδα.
Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα. Στην Ιαπωνία οι δείκτες σημείωσαν σημαντική πτώση, με τον Nikkei να υποχωρεί 2,4% και τον Topix να σημειώνει απώλειες 2%.
Οι τιμές του χαλκού, του νικελίου και του ψευδαργύρου αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, καθώς ο χρυσός εκτινάχθηκε σε επίπεδα που είχε να ανέλθει σε χρονικό διάστημα πλέον των 25 ετών. Στο μεταξύ, τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου σημείωσαν άνοδο 1,7%, φθάνοντας στα 73,32 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, πλησιάζοντας τα επίπεδα ρεκόρ του περασμένου μήνα.
Το δολάριο υποχώρησε έναντι των 10 από τα 15 ασιατικά νομίσματα που παρακολουθεί το Bloomberg. Εναντι του ιαπωνικού γιέν υποχώρησε στα 109,93 από 110,72 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Εναντι του ουόν της Ν. Κορέας υποχώρησε στα 933,80 από 935, 60 που ήταν χθες στη Σεούλ.