Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 12 Μαΐου 2006 07:42

Κίνα: Χαμηλότερη των προβλέψεων η μείωση του πλεονάσματος

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, λιγότερο από ό,τι αναμενόταν τον Απρίλιο, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό μέσα σε εννέα μήνες.

Το εμπορικό πλεόνασμα υποχώρησε στα 10,5 δισ. δολ. από 11,2 δισ. δολ. τον Μάρτιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των Τελωνείων της χώρας, στο Web site τους. Συνολικά 21 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι το πλεόνασμα θα ήταν 7,2 δισ. δολ. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 15,3%, το λιγότερο από τον Ιούλιο.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας διευρύνθηκε τον Απρίλιο από 4,42 δισ. δολ. που ήταν την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο και ανεβάζει το σύνολο του πλεονάσματος για το τετράμηνο στα 33,7 δισ. δολ., από 20 δισ. δολ. που ήταν πριν από ένα χρόνο.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 66,5 δισ. δολ. Η αύξηση υστέρησε της πρόβλεψης των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι αυτή θα είναι 23,8%. Οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 23,9%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στα 76,9 δισ. δολ., σύμφωνα με τα Τελωνεία της χώρας.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας τριπλασιάστηκε, φθάνοντας πέρυσι στα επίπεδα ρεκόρ των 102 δισ. δολ., καθώς η ανάπτυξη των εισαγωγών περιορίστηκε, αποτέλεσμα του περιορισμού των επενδύσεων που αποφάσισε η κυβέρνηση. Στο μεταξύ, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης αγοράς εξαγωγών της Κίνας, άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 726 δισ. δολαρίων. Η Κίνα, είναι η δεύτερη πηγή εισαγωγών των ΗΠΑ και αποτέλεσε πλέον του ενός τετάρτου του συνολικών εισαγωγών.

Το γιουάν σημείωσε άνοδο 1,3% έναντι του δολαρίου από τις 21 Ιουλίου, όταν η Κίνα επαναξιολόγησε το νόμισμά της γιουάν έναντι του αμερικανικού νομίσματος, θέτοντας τέλος στον περιορισμό της διαπραγμάτευσής του.