Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 12 Μαΐου 2006 07:56

Κίνα: Επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

ΜΕ ΤΟΝ ταχύτερο ρυθμό αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα τον Απρίλιο, καθώς αυξήθηκε το κόστος των τροφίμων, της βενζίνης και των εταιρειών κοινής ωφελείας αυξήθηκε.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1,2%, σε σύγκριση από το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδό του 0,8% τον Μάρτιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Κατά μέσον όρο 21 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν με επιτυχία ότι ο πληθωρισμός θα σημειώσει άνοδο 1,2%.

Ο πληθωρισμός διατηρήθηκε κάτω από το 2% πέρυσι, δίνοντας την δυνατότητα στον πρωθυπουργό της χώρας, Wen Jiabao, να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων και τα τιμολόγια των εταιρειών κοινής ωφελείας, για να αντισταθμίσει την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και να βελτιώσει τη χρήση των φυσικών πηγών. Η Κίνα, η δεύτερη σε μέγεθος χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, είναι μία από τους λιγότερο αποδοτικούς χρήστες, σύμφωνα με την Asian Development Bank.

H οικονομία της χώρας, η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο, αναπτύχθηκε κατά μέσον όρο 10% τα τρία τελευταία χρόνια και αναπτύχθηκε με ρυθμό 10,2% το πρώτο τρίμηνο του 2006, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι τιμές των καυσίμων και των μερών αυτοκινήτων σημείωσαν άνοδο 11,2% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδό τους κατά 10,6% τον Μάρτιο, ενώ οι αυξήσεις στα τιμολόγια των εταιρειών κοινής ωφελείας ήταν 6,8%, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το κόστος των καυσίμων που αποτελεί περίπου το 1/ 3 του πληθωρισμού, αυξήθηκε 1,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδό του 0,8% τον άρτιο. Ο πληθωρισμός – εκτός των τροφίμων – ήταν 0,9%, έναντι 0,8% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές των δημητριακών σημείωσαν άνοδο 1,2%, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάρτιο του 2005.