Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 12 Μαΐου 2006 08:43

Siemens: Τραίνα και 3G, θα ωθήσουν τις πωλήσεις στην Κίνα

ΤΑ ασύρματα δίκτυα τηλεπικοινωνιών υψηλής ταχύτητας και τα τραίνα θα στηρίξουν τις πωλήσεις της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής μηχανολογικού εξοπλισμού της Ευρώπης, Siemens AG, στην Κίνα, σύμφωνα με την εταιρεία και με τον διπλάσιο ρυθμό από την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

«Εάν το ΑΕΠ είναι 10%, στοχεύουμε σε διπλάσια ανάπτυξη από αυτήν», ανέφερε ο πρόεδρος της Siemens Ltd. στην Κίνα, Richard Hausmann, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 10 Μαΐου στο Πεκίνο, όπου εδρεύει, συμπληρώνοντας: «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τον στόχο μας κάθε χρόνο για τα επόμενα χρόνια».

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε και η ανάπτυξη της μεσαίας τάξης ενδέχεται να αυξήσει τις πωλήσεις της Siemens, της οποίας οι δραστηριότητες εκτείνονται από δίκτυα τηλεπικοινωνιών μέχρι τραίνα και εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας. Η εταιρεία, που εδρεύει στο Τόκυο, ενδέχεται να κλείσει περισσότερα συμβόλαια, μετά την επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας Angela Merkel στην Κίνα, στις 22 Μαΐου, σύμφωνα με τον Hausmann.

Οι πωλήσεις στην Κίνα αυξήθηκαν 66%, υπερβαίνοντας τα 2 δισ. ευρώ (2,6 δισ. δολ.) το πρώτο εξάμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, συμμετέχοντας κατά περίπου 5% στα έσοδα της εταιρείας. Οι νέες παραγγελίες από την Κίνα, κατά τη χρονική περίοδο αυξήθηκαν 43%, στα περίπου 3 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία περιέκοψε 7.000 θέσεις εργασίας και πούλησε το μη κερδοφόρο σκέλος των κινητών τηλεφώνων πέρυσι, στην Benq Corp. της Ταϊβάν, για να μειώσει το κόστος. Τα καθαρά κέρδη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αυξήθηκαν 14% φθάνοντας στα 887 εκατ. ευρώ (1,1 δισ. δολ.) και οι πωλήσεις συμμετείχαν κατά 21% στις δραστηριότητές της, φθάνοντας τα 21,5 δισ. ευρώ.

Η Siemens, που απασχολεί 470.000 υπαλλήλους σε ολόκληρο τον κόσμο, διαθέτει 36.000 υπαλλήλους στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων πλέον του 70% των joint ventures και των τμημάτων της. H Siemens θα προσλάβει επιπλέον 2.000 με 3.000 ανθρώπους στην Κίνα και θα κλείσει συμβόλαια για την προμήθεια εξοπλισμού δικτύων τρίτης γενιάς, 3G, καθώς και δικτύων κινητών τηλεφώνων, επεσήμανε ο Hausmann.

H επίσκεψη της Merkel, η οποία θα συνοδεύεται κατά πάσα πιθανότητα από στελέχη γερμανικών εταιρειών, θα περιλαμβάνει κατά πάσα πιθανότητα συναντήσεις με τους Κινέζους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Hu Jintao και του πρωθυπουργού Wen Jiabao, κατέληξε ο Hausmann.