Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 12 Μαΐου 2006 10:17

Ινδία: Περιορισμός της βιομηχανικής παραγωγής στο 7,7%

ΜΕ χαμηλότερο ρυθμό αυξήθηκε τον Μάρτιο η βιομηχανική παραγωγή της Ινδίας, καθώς η παραγωγή του αργου πετρελαίου μειώθηκε για ένατο μήνα και το έλλειμμα του άνθρακα, περιόρισε την παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας.

Η παραγωγή στις βιομηχανίες, τις εταιρείες κοινής ωφελείας και τα ορυχεία, αυξήθηκε 7,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδό της κατά 8,8%, τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, σήμερα στο Νέο Δελχί. Κατά μέσον όρο, εννέα οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Ινδίας θα σημείωνε αύξηση 7,6%.

Ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής θα καταστήσει δυσκολότερο για την τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας να πετύχει τον στόχο της κυβέρνησης για ανάπτυξη 8,1%, που προέβλεπε η κυβέρνηση για τη χρήση έως τον Μάρτιο. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Manmohan Singh, σχεδιάζει να δαπανήσει 24% περισσότερα σε δρόμους, λιμάνια και υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών την τρέχουσα χρήση που άρχισε στη 1 Απριλίου, με στόχο την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο 10% τα τρία επόμενα χρόνια.

Η παραγωγή πετρελαίου, που αποτελεί το 1/10 της βιομηχανικής παραγωγής της Ινδίας δεν έχει ανακάμψει ακόμη, μετά την καταστροφή που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις της Oil & Natural Gas Corp. στα ανοιχτά της θάλασσας στις 27 Ιουλίου, όταν ένα πλοίο προμηθειών έπιασε φωτιά μετά την πρόσκρουσή του εξ αιτίας των ισχυρών ανέμων και της μεγάλης θαλασσοταραχής. Η παραγωγή αργού πετρελαίου της Ινδίας μειώθηκε 2,4% τον Μάρτιο, σημειώνοντας μείωση για ένατο μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης στις 27 Απριλίου.

Η παραγωγή άνθρακα μειώθηκε στο 7,2% τον Μάρτιο, από 9,3% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Η Ινδία, που δαπανά το 1/ 7 των επενδύσεων ύψους 150 δισ. δολ. της Κίνας σε δημόσια έργα κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Morgan Stanley, θα επενδύσει 992 δισ. ρουπίες σε έργα υποδομής την οικονομική χρήση που άρχισε στη 1 Απριλίου.

Ο δείκτης Sensitive στο Χρηματιστήριο του Μουμπάϊ, σημείωσε σχεδόν διπλάσια άνοδο πέρυσι, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά μέσον όρο με ρυθμό 8% την τριετία έως και τις 31 Μαρτίου του 2006, καθιστώντας την οικονομία της χώρας, τη δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο, μετά την Κίνα. Ο δείκτης σημείωσε άνοδο περίπου 20%, μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της κυβέρνησης για αύξηση των δαπανών στις 28 Φεβρουαρίου.