Το κουδούνι της έναρξης βρήκε τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σε τροχιά ανόδου, με τους επενδυτές να προσδοκούν περισσότερη βεβαιότητα για την επόμενη ημέρα τραπεζών, επιχειρήσεων, οικονομίας. Το κύμα παραιτήσεων σάρωσε τις ελπίδες και οδήγησε τα ταμπλό στο κόκκινο, αν και με συγκρατημένες απώλειες της τάξης του 0,5% με 0,6%. H γενική αίσθηση στην αγορά είναι ότι οι παραιτήσεις και ειδικά αυτή του αρμόδιου για το Brexit υπουργού, Ντόμινικ Ράαμπ, «έπνιξαν» τη συμφωνία πριν καν δοθεί η δυνατότητα να πλεύσει προς τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Το κουδούνι της έναρξης βρήκε τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σε τροχιά ανόδου, με τους επενδυτές να προσδοκούν περισσότερη βεβαιότητα για την επόμενη ημέρα τραπεζών, επιχειρήσεων, οικονομίας. Το κύμα παραιτήσεων σάρωσε τις ελπίδες και οδήγησε τα ταμπλό στο κόκκινο, αν και με συγκρατημένες απώλειες της τάξης του 0,5% με 0,6%.
Μοναδική εξαίρεση το ταμπλό στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου ο FTSE 100 ενισχύεται ελαφρά. Η άνοδος όμως δεν έχει να κάνει με ικανοποίηση των επενδυτών, αλλά είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα της βουτιάς στη στερλίνα, όπως είχε συμβεί και αμέσως μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016, που έβγαλε Brexit.
Το Bloomberg έχει συγκεντρώσει τις αντιδράσεις traders και στρατηγικών αναλυτών μεγάλων επενδυτικών εταιρειών στις εξελίξεις, με την γενική αίσθηση να είναι ότι οι παραιτήσεις και ειδικά αυτή του αρμόδιου για το Brexit υπουργού, Ντόμινικ Ράαμπ, «έπνιξαν» τη συμφωνία πριν καν δοθεί η δυνατότητα να πλεύσει προς τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Η παραίτηση, σχολιάζουν, εντείνει την αβεβαιότητα και ανεβάζει απότομα τις πιθανότητες για ένα no deal και το χάος, που αυτό μπορεί να πυροδοτήσει μετά το Μάρτιο του 2019.
Ο Chris Beauchamp, επικεφαλής αναλυτής της IG Group σημειώνει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ για την πρωθυπουργό της Βρετανίας, με την κατάσταση να έχει ξεφύγει του ελέγχου της. Βλέπει περαιτέρω πιέσεις στην στερλίνα και επακόλουθη άνοδο του FTSE 100 βραχυπρόθεσμα. Μεσοπρόθεσμα το Brexit σε συνδυασμό με τις εμπορικές αντιπαραθέσεις, την Ιταλία, τα αμερικανικά εταιρικά κέρδη θα περιορίσουν πιθανότατα την όρεξη για το ρίσκο των μετοχών, προειδοποιεί.
Από την πλευρά του ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής αγορών της Think Markets UK, διαμηνύει πως η συμφωνία είναι νεκρή. Σημειώνει ότι η εταιρεία του δέχεται κύμα εντολών για πωλήσεις και βλέπει ελεύθερη πτώση του βρετανικού νομίσματος.
Η καρέκλα της Μέι τρίζει και οι πιθανότητες του no deal και ενός δεύτερου δημοψηφίσματος αυξάνονται, προειδοποιεί ο Ian Williams, οικονομολόγος της Peel Hunt.
Στο ίδιο μήκος και ο Edmund Shing επικεφαλής αγορών μετοχών και παραγώγων της BNP Paribas. Σημειώνει πάντως ότι ενδεχομένως να υπάρξει μία παράταση της προθεσμίας στη Βρετανία, προκειμένου να της δοθεί χρόνο να επανακαθορίσει τη θέση. Αυτή με τη σειρά της αυξάνει την πιθανότητα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή ακόμη και για ακύρωση των σχεδίων της εξόδου, εκτιμά.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg