ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές για έκτη ημέρα, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απωλειών μέσα σε επτά μήνες. Οι μετοχές των εταιρειών παραγωγής πρώτων υλών, όπως της BHP Billiton και της Sumitomo Metal Mining Co. κινήθηκαν πτωτικά μετά τη σημαντική υποχώρηση του δείκτη τιμών των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, τη μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα πλέον των 17 ετών.
Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index υποχώρησε 0,5%, φθάνοντας στις 137,43 μονάδες στις 11:06 π.μ. στο Τόκυο, οδεύοντας να σημειώσει το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απωλειών, από το εξαήμερο που έληξε στις 19 Οκτωβρίου. Ο κλάδος των εταιρειών παραγωγής πρώτων υλών, υποχώρησε 1%, τα μέγιστα, μεταξύ των 10 λοιπών κλάδων που αποτελούν τον δείκτη.
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Νikkei 225 απώλεσε 0,2% και ο Topix ήταν 0,4% χαμηλότερα. Πτωτικά κινήθηκαν οι δείκτες στη Ν. Κορέα, την Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία και τη Μαλαισία, ενώ ανοδικά κινήθηκαν στην Ταϊβάν και τη Σιγκαπούρη.
Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι μετοχές στις ΗΠΑ, καθώς η υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, του πετρελαίου και του χρυσού, περιόρισε τις ανησυχίες ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού θα οδηγήσει τη Federal Reserve στην περαιτέρω αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού.
Ο Standard and Poor's 500 Diversified Metals & Mining Index κινήθηκε πτωτικά, καθώς ο Reuters/Jefferies CRB Futures Price Index των 19 εμπορευμάτων υποχώρησε έως 2,7%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Ιούλιο του 1988.
Στο Λονδίνο ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange, υποχώρησε 4,3%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 10 Φεβρουαρίου. Ο χαλκός υποχώρησε 3,2%, τα μέγιστα μέσα σε δύο εβδομάδες. Ο ψευδάργυρος σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2004 και το αλουμίνιο υποχώρησε τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών.
Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των εταιρειών με πετρελαιοειδή, μετά την υποχώρηση της τιμής του αργού πετρελαίου κάτω από τα 70 δολ. το βαρέλι.
Το αργό για τα συμβόλαια του Ιουνίου υποχώρησε 3,7%, φθάνοντας στα 69,41 δολ. το βαρέλι χθες στη Ν. Υόρκη, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα σε μία ημέρα από τις 20 Μαρτίου. Προσφάτως τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου διαπραγματεύθηκαν στα 68,67 δολ. το βαρέλι.