Εντείνονται οι πιέσεις για τις τράπεζες μετά την απόφαση του MSCI να τις διαγράψει τρεις εξ αυτών από τον βασικό ελληνικό δείκτη και να τις μεταφέρει στον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης. Έως τις 30.11 οπότε και θα λειτουργήσει ο δείκτης με τη νέα του σύνθεση πολλά funds που επενδύουν παθητικά σε μετοχές των συγκεκριμένων δεικτών στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση θα αποσυρθούν. Θα εισέλθουν funds με πολύ λιγότερα κεφάλαια. Οι εκροές θα είναι μεγάλες. Αυτό όμως δεν είναι το σημαντικότερο πρόβλημα.
Τη Societe General ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η Morgan Stanley αφαιρώντας από το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης MSCI τρεις από τις τέσσερεις ελληνικές τράπεζες ως απότοκο της χαμηλής κεφαλαιοποίησής τους.
Ετσι στο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένει μόνον η Alpha Bank ενώ οι υπόλοιπες τρεις συστημικές κατήλθαν στη μικρή κεφαλαιοποίηση από την οποία έφυγε η Ελλάκτωρ.
Τι σημαίνει αυτό: Πως μέχρι τις 30.11 οπότε και θα λειτουργήσει ο δείκτης με τη νέα του σύνθεση μετά την εξαμηνιαία αναθεώρηση πολλά funds που επενδύουν παθητικά σε μετοχές των συγκεκριμένων δεικτών στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση θα αποσυρθούν. Θα εισέλθουν funds της μικρής κεφαλαιοποίησης με πολύ λιγότερα κεφάλαια.
Ετσι οι εκροές υπολογίζονται να φθάσουν ακόμη και σε επίπεδο 90 εκατ. ευρώ. Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα είναι πως θα δημιουργηθούν για τις τράπεζες προβλήματα απεύθυνσης σε διεθνείς επενδυτές κάτι εξαιρετικά σημαντικό για όσες τράπεζες χρειαστούν κεφάλαια..
Μετά τις τελευταίες αλλαγές, στον MSCI Standard Greece παραμένουν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Motor Oil, Tιτάνας.
Οι εξελίξεις έχουν ήδη πυροδοτήσει σφυροκόπημα των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο τραπεζικός δείκτης στο Χ.Α. βρέθηκε να καταγράφει πτώση έως 7,6%, οδηγώντας και τον Γενικό Δείκτη σε απώλειες άνω του 2%. Στις 14:30 ώρα Ελλάδος ο τραπεζικός κλάδος υποχωρούσε 7% και ο Γ.Δ. ήταν στο -1,8%. Η αξία των συναλλαγών έχει υπερβεί τα 30 εκατ. ευρώ.
Οι νέες ισχυρές πιέσεις καθιστοιύν επιτακτική την ανάγκη να προχωρήσει με ταχύτερα βήματα το όποιο σχέδιο για την ελάφρυνση του βάρους των κόκκινων δανείων. Επί τάπητος βρίσκονται δύο διαφορετικές προτάσεις: της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν και τα δύο σχέδια δεκτά, προκειμένου να προσφέρουν στις τράπεζες περισσότερα εργαλεία για να απαλλαγούν από μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις. Εξετάζονται δε και μία σειρά από άλλα όπλα.
naftemporiki.gr