Καθοριστική για τις ελληνικές διεκδικήσεις και το περιεχόμενο του προϋπολογισμού του 2019 θα είναι η συνάντηση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών την Πέμπτη. Στο ελληνικό στρατόπεδο εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι δεν θα υπάρξει περικοπή των συντάξεων από την 1η/1/2019.
Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Καθοριστική για τις ελληνικές διεκδικήσεις και το περιεχόμενο του προϋπολογισμού του 2019 θα είναι η συνάντηση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών την Πέμπτη. Αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι θα προκύψουν οριστικές απαντήσεις όσον αφορά τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο του 2019 ώστε -εφόσον υπάρξει και η σχετική επικύρωση στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου- ο ελληνικός προϋπολογισμός να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου με ένα τελικό σχέδιο το οποίο θα είναι και το ίδιο με αυτό που θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές μέσα στον Δεκέμβριο. Στο ελληνικό στρατόπεδο -μετά και τις σχετικές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σόλτς- εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι δεν θα υπάρξει περικοπή των συντάξεων από την 1η/1/2019 αν και το ενδιαφέρον εστιάζεται στις τελικές διατυπώσεις. Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει με την ψήφιση του τελευταίου νομοσχεδίου της φετινής χρονιάς το οποίο θα τροποποιεί τα ψηφισμένα μέτρα και αντίμετρα του 2019.
Τα θέματα που χρειάζονται διευκρινίσεις είναι τα εξής:
1. Ο τρόπος με τον οποίο θα επέλθει το «πάγωμα» των συντάξεων στα σημερινά επίπεδα. Στο ελληνικό στρατόπεδο μιλούν για ακύρωση της διάταξης που επιφέρει την περικοπή της προσωπικής διαφοράς. Ωστόσο, υπάρχουν και σενάρια για ενδεχόμενη «αναβολή» ή και για διατήρηση του μέτρου ως «εφεδρεία» προκειμένου να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις.
2. Ποιο θα είναι το τελικό ύψος του «δημοσιονομικού χώρου» του 2019. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει στηριχθεί στην εκτίμηση ότι ο δημοσιονομικός χώρος θα φτάσει στα 765 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό επιτρέπει να χρηματοδοτηθεί η μη περικοπή των συντάξεων -ταυτόχρονα με την κατάργηση του συνόλου των αντιμέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί-, αλλά και η ενεργοποίηση των μέτρων που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ: μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση εισφορών (μέτρο που ήδη κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή), προσλήψεις ειδικής αγωγής, επίδομα στέγασης, επιδότηση εισφορών για προσλήψεις 25άρηδων κ.λπ. Σε περίπτωση που ο δημοσιονομικός χώρος συμφωνηθεί ότι φτάνει στα 900 εκατ. ευρώ όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, το επιπλέον ποσό θα διατεθεί για την ενίσχυση του κονδυλίου που θα δοθεί στο επίδομα στέγασης.
3. Τι θα γίνει με τη λεγόμενη «θετική προσωπική διαφορά». Περίπου 150.000-200.000 συνταξιούχοι περιμένουν αυξήσεις από την 1η/1/2019, καθώς αυτό προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου λόγω του επανυπολογισμού των συντάξεων. Το δημοσιονομικό κόστος κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής -οι αυξήσεις είναι προγραμματισμένο να δοθούν σε βάθος 5ετίας- εκτιμάται στα 100-150 εκατ. και πρέπει να αποσαφηνιστεί αν τελικώς θα δοθούν ή αν θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση των υπόλοιπων μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση.