Την ανάγκη δημιουργίας Ηλεκτρονικού Μητρώου Έργων Υποδομής, ως λύση για τη συντήρησή τους, ανέδειξε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, με αφορμή την κατάρρευση γέφυρας στην Καβάλα.
Την ανάγκη δημιουργίας Ηλεκτρονικού Μητρώου Έργων Υποδομής, ως λύση για τη συντήρησή τους, ανέδειξε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, με αφορμή την κατάρρευση γέφυρας στην Καβάλα.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και ο Χρήστο Κούτρα, ο κ. Στασινός σημείωσε ότι το ΤΕΕ προτείνει τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος – «ταυτότητας» για όλα τα έργα υποδομής, ώστε να διασφαλιστεί η καταγραφή και ο προγραμματισμός των αναγκαίων έργων συντήρησης αλλά και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων.
«Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά για το θέμα της συντήρησης των υποδομών. Δεν υπάρχει τακτική συντήρηση. Δεν γνωρίζουμε πότε έχει συντηρηθεί μια γέφυρα για παράδειγμα. Δεν υπάρχει προγραμματισμός. Και στην περίπτωση της Καβάλας δεν γνώριζαν οι αρμόδιοι ότι δεν έχει γίνει συντήρηση ή πότε έπρεπε να γίνει συντήρηση» σημείωσε χαρακτηριστικά» εξήγησε.
Και πρόσθεσε ότι «επομένως, ένα γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στη χώρα και πρέπει να το δούμε είναι η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού μητρώου που να ξέρουμε όλοι οι αρμόδιοι και να γνωρίζουν και οι πολίτες και τα ΜΜΕ και να βλέπετε πότε συντηρήθηκε τελευταία η οποιαδήποτε υποδομή, αφού πρώτα τις έχουμε καταγράψει όλες, αλλά και πότε είναι η επόμενη συντήρηση και ποιανού ευθύνη είναι».
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι «σήμερα δεν υπάρχει ούτε μητρώο υποδομών, ούτε μητρώο συντήρησης και κανείς δεν ξέρει ποιος έχει την ευθύνη. Έτσι οι ευθύνες συγχέονται και διαχέονται, όπως συμβαίνει σε πολλά πράγματα σε αυτή τη χώρα».
Σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «οι υποδομές στη χώρα συντηρούνται, αν μου επιτρέπεται ο όρος, τυχαία: όταν και αν ενδιαφερθεί και αποφασίσει κάθε υπηρεσία που θεωρεί εαυτόν υπεύθυνο για τη συντήρηση. Τόσο για τις γέφυρες όπως και για άλλες υποδομές, εμπλέκονται οι δήμοι και οι περιφέρειες από την αυτοδιοίκηση, το κεντρικό κράτος και σε πολλά οι ανώνυμες εταιρείες του δημοσίου ή μη που ασχολούνται».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «το ίδιο συμβαίνει και με τα δημόσια κτίρια, όπου έχει ελεγχθεί για θέματα ασφαλείας μόνο το 30% περίπου και σε αυτά περιλαμβάνονται όχι μόνο γραφεία αλλά και σχολεία, νοσοκομεία και άλλα κτίρια συνάθροισης κοινού» Και τόνισε ότι «οφείλουμε να ελέγξουμε όλες τις κτιριακές υποδομές του δημοσίου. Δεν γίνεται να σχεδιάζουμε και να εφαρμόζουμε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια που δεν έχουμε ελέγξει αν είναι εντάξει, για παράδειγμα στατικά.»
Ανέφερε ότι η γέφυρα στην Καβάλα προφανώς αντιμετώπισε κάποια ζημιά στις βάσεις - θεμελίωσή της. Όμως, τόνισε, «αν δεν γίνει το ηλεκτρονικό μητρώο έργων υποδομής, δεν θα λύσουμε το πρόβλημα. Πρέπει να ξέρουμε πότε πρέπει να ελεγθεί ένα έργο και ποιος θα είναι αυτός που θα το ελέγξει. Αν δεν βάλουμε σε τάξη τα θέματα, δεν θα γίνει και πάλι τίποτε. Κάθε φορά που θα έχουμε κάποια ζημιά, που πιθανόν τα επόμενα χρόνια να έχουμε περισσότερες λόγω των έντονων φαινομένων από την κλιματική αλλαγή όπως οι πλημμύρες ή έκτακτων καταστροφών όπως οι σεισμοί, ή ακόμη και λόγω φθοράς μετά από πολύχρονη χρήση χωρίς συντήρηση, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε καταστροφές και να έχουμε τα ίδια προβλήματα. Φανταστείτε σε μια τέτοια περίπτωση να υπάρξουν θύματα. Τότε προφανώς θα γίνει πολύ μεγαλύτερο ζήτημα. Άρα πρέπει να ασχοληθούμε τώρα και να βάλουμε τάξη και σε αυτό το ζήτημα». Και ο Γιώργος Στασινός σημείωσε με έμφαση: «στα δημόσια κτίρια και στις υποδομές να πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι τακτικοί. Η λύση είναι μία: ηλεκτρονική καταγραφή, προγραμματισμός ελέγχων και ποιος έχει την ευθύνη για αυτές».
naftemporiki.gr