Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 17 Μαΐου 2006 08:36

Κίνα: Χαμηλότερη η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο

ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ρυθμό αυξήθηκε τον Απρίλιο η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας, μετά τη μείωση της παραγωγής αυτοκινήτων και τσιμέντου.

Η παραγωγή αυξήθηκε 16,6%, φθάνοντας στ 682 δισ. γιουάν (85 εκατ. δολ.) μετά την αύξησή της σε ποσοστό 17,8% τον Μάρτιο, τη μεγαλύτερη μέσα σε δύο χρόνια, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Πεκίνο.

Ο πρόεδρος της χώρας, Wen Jiabao προσπαθεί να χαλιναγωγήσει μία οικονομία που αναπτύχθηκε με ρυθμό 10,2% το πρώτο τρίμηνο, μετά την έκρηξη των επενδύσεων, που είχε ως αποτέλεσμα την υπερβολική δυναμικότητα των βιομηχανιών. Ο στόχος του έγινε πιο δύσκολος καθώς οι τράπεζες παρέχουν περισσότερα δάνεια και οι Κινέζοι καταναλωτές έγιναν πολύ περισσότεροι, σε συνδυασμό με την μεγάλη ζήτηση κινεζικών προϊόντων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, που ωθεί ανοδικά τις εξαγωγές της χώρας, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές.

Τον περασμένο μήνα η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, αύξησε το κόστος δανεισμού για να περιορίσει τις επενδύσεις, για τις οποίες η κυβέρνηση λέει ότι οδηγούν σε υπερπαραγωγή και σε αύξηση των επισφαλών δανείων. Εκθεση αυτήν την εβδομάδα έδειξε ότι η διοχέτευση κεφαλαίων αυξήθηκε απροσδόκητα τον Απρίλιο, τονώνοντας τις ανησυχίες για τη δυνατότητα της Κεντρικής Τράπεζας να ελέγξει την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 21 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας προβλεπόταν να αυξηθεί 17%. Η παραγωγή της Κίνας, της μεγαλύτερης χώρας παραγωγής ατσαλιού, τσιμέντου και κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, αυξήθηκε πλέον του 16% κάθε μήνα του 2005, με τον διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής της Ινδίας.