Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 17 Μαΐου 2006 19:56

Στο 75% η εξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία σε φυσικό αέριο

Το 2005 ο όγκος εμπορίου μεταξύ Ελλάδος - Ρωσίας ήταν 4,5 δισ. δολάρια, αλλά υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω αύξησης, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις επενδύσεις, τόνισε ο ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Βντόβιν σε επιχειρηματικό γεύμα που οργάνωσε το ΙΕΝΕ (Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης). Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη ρωσική περιφέρεια και έφερε ως παράδειγμα τον Εύξεινο Πόντο.

Για την ενεργειακή σχέση Ελλάδας-Ρωσίας είπε ότι η εξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία σε φυσικό αέριο ανέρχεται στο 75% και σε πετρέλαιο σε 35%.

Για την προοπτική του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης είπε ότι το μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ των τριών χωρών, αποτελεί ποιοτική πρόοδο και πολιτική υποστήριξη του σχεδίου, ενώ τα άλλα θα λυθούν από τις εταιρείες. Παραδέχθηκε ότι το σχέδιο προχωράει με αργούς ρυθμούς αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σύντομα θα γίνουμε μάρτυρες της υλοποίησής του».

Για τον αγωγό αερίου Ελλάδας-Τουρκίας, είπε ότι αυτές οι εξελίξεις μετατρέπουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο, κάτι που «χαιρετίζουμε και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε «στις συζητήσεις που γίνονται τελευταία για το ποιό θα ειναι το αέριο που θα περάσει μέσα από τον αγωγό Ελλάδας-Τουρκίας. Δεν κατανοούμε, τις φωνές που καλούν να περιοριστεί το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη και δεν κατανοούμε γιατί αυτό να συζητείται από τρίτους».

Γίνεται μια εκστρατεία αντι-Gazprom, πρόσθεσε, με το επιχείρημα ότι δεν είναι αξιόπιστη, αλλά τα 40 χρόνια που έχει συνεργαστεί και η Ρωσία και η τότε ΕΣΣΔ με τη Δύση, δεν έδειξε δείγματα αναξιοπιστίας. Για την Ελλάδα είπε πως δεν είχε ποτέ πρόβλημα ανεφοδιασμού.

Η συμφωνία για το φυσικό αέριο με την Ελλάδα φτάνει ως το 2016 και η προοπτική είναι να επεκταθεί.

Τέλος, είπε πως υπάρχει η συνεργασία στον αμυντικό τομέα, η οποία αναπτύσσεται, «παρότι δεν αρέσει σε πολλούς», όπως είπε, για να προσθέσει ότι η πολιτική βούληση επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες συναντήσεις Πούτιν-Καραμανλή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ