Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 18 Μαΐου 2006 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές και τα μέγιστα μέσα σε ένα έτος, καθώς ο ταχύτερος από ό,τι αναμενόταν πληθωρισμός στις ΗΠΑ, τροφοδότησε τις ανησυχίες ότι το υψηλό κόστος δανεισμού θα περιορίσει τη ζήτηση, στη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της περιφέρειας. Οι μετοχές της Sony Corp. και της Samsung Electronics Co.

Οι μετοχές της BHP Billiton και της Rio Tinto Group, συγκαταλέγονται μεταξύ των μετοχών που κινήθηκαν πτωτικά, μαζί με τις τιμές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index υποχώρησε 2,8%, φθάνοντας στις 1133,56 μονάδες στις 11:39 π.μ. στο Τόκυο, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 18 Απριλίου του 2005. Και οι 10 κλάδοι που αποτελούν τον περιφερειακό δείκτη κινήθηκαν πτωτικά.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 υποχώρησε 2,1%, φθάνοντας στις 15.980,35 μονάδες στο Τόκυο, ενώ ο Topix σημείωσε απώλειες 2,2%. Ο δείκτης Jakarta Composite σημείωσε απώλειες 4,3%, τις μεγαλύτερες μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας, οι οποίοι σημείωσαν επίσης απώλειες.

Χθες, τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Ιανουάριο σημείωσαν οι μετοχές στις ΗΠΑ, μετά την αύξηση των τιμών καταναλωτή – εκτός των τροφίμων και της ενεργείας – σε ποσοστό 0,3% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας της χώρας. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα σημειώσει άνοδο 0,2%.

Ο χαλκός στη Ν. Υόρκη υποχώρησε 4,4%, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 9 Μαΐου. Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν 1,2%, φθάνοντας στα 68,69 δολ. το βαρέλι και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 12 Απριλίου. Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange, υποχώρησε 1,8%. Ο ψευδάργυρος σημείωσε απώλειες 1,2% και το αλουμίνιο υποχώρησε 2,4%.