Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 18 Μαΐου 2006 09:33

Societe Generale: 20% η αύξηση των κερδών

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 20%, αποτέλεσμα των εσόδων ρεκόρ από την αγοραπωλησία μετοχών σε συνδυασμό με την αύξηση της καταναλωτικής πίστης, σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της τρίτης σε μέγεθος τράπεζας της Γαλλίας, Societe Generale SA.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στο 1,47 δισ. ευρώ (1,87 δισ. δολ.) από 1,23 δισ. ευρώ πριν από ένα έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της δανείστριας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Κατά μέσον όρο 10 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της Societe Generale θα διαμορφωνόντουσαν στο 1,2 δισ. ευρώ. Τα έσοδα της τράπεζας σημείωσαν αύξηση 22%, φθάνοντας στα 5,78 δισ. ευρώ.

Η Societe Generale, πρώτη στη διαπραγμάτευση μετοχών και παραγώγων, κέρδισε από την άνοδο των Χρηματιστηρίων το τρίμηνο. Οι αμοιβές και τα ποσοστά στο τμήμα καταναλωτικής πίστης της τράπεζα στη Γαλλία αυξήθηκαν, καθώς οι πελάτες αγόρασαν περισσότερες μετοχές και μετέφεραν περισσότερα κεφάλαια σε προϊόντα ασφαλειών ζωής, από αυτά των καταθέσεων.

Τα κέρδη από την εταιρική και τραπεζική επενδυτική που αποτέλεσαν το 44% των κερδών της Societe Generale το τρίμηνο, σημείωσαν αύξηση 29%, φθάνοντας στα 643 εκατ. ευρώ, καθώς τα έσοδα από τη διαπραγμάτευση μετοχών αυξήθηκαν 52%, σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Τα κέρδη από την καταναλωτική τραπεζική αυξήθηκαν 32%, φθάνοντας τα 316 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα σχεδιάζει να προσλάβει φέτος 750 ανθρώπους στο χρηματιστηριακό σκέλος της, συμπεριλαμβανομένων και 170 ανθρώπων στο τμήμα παραγώγων.

Η Societe Generale, στην οποία ανήκουν τα καταστήματα της Credit du Nord branches, έχει 8,7 εκατ. πελάτες και 2.860 καταστήματα στη Γαλλία, που της δίνουν μερίδιο περίπου 12% στην αγορά, σύμφωνα με τον αναλυτή Jean-Pierre Lambert, στην Keefe, Bruyette & Woods Ltd.

Οι μετοχές της Societe Generale έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 10%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε περίπου 49,6 δισ. ευρώ. Οι μετοχές της γαλλικής ανταγωνίστριάς της BNP Paribas SA έχουν σημειώσει άνοδο 6%. Οι μετοχές της Credit Agricole SA, σημείωσαν φέτος άνοδο 16%.

Χθες η Credit Agricole ανακοίνωσε 53% αύξηση των κερδών της, αποτέλεσμα των εσόδων από την επενδυτική τραπεζική και τη διαχείριση κεφαλαίων.

Η Societe Generale θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές σήμερα στις 3 μ.μ., τοπική ώρα.