Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 18 Μαΐου 2006 12:51

Daikin: 2,1 δισ. δολ. για την εξαγορά της OYL Bhd.

ΣΤΗΝ εξαγορά της OYL Industries Bhd. αντί του ποσού των 232 δισ. γιέν (2,1 δισ. δολ.), προκειμένου να καταστεί η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κλιματιστικών στον κόσμο, προχωρά η Daikin Industries Ltd., αυξάνοντας τις εξαγορές των ιαπωνικών εταιρειών στο εξωτερικό, στα υψηλότερα επίπεδα έξι ετών.

Οι μέτοχοι της OYL, που εδρεύει στην Κουάλα Λουμπούρ, θα εισπράξουν 5,73 ρίνγκιτ για κάθε μία μετοχή, 10% υψηλότερα από τη σημερινή τιμή κλεισίματος των μετοχών της, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Daikin. Οι μέτοχοι της OYL, συμπεριλαμβανομένου και του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή, Liu Wan Min, συμφώνησαν να πουλήσουν το 45% της εταιρείας αντί του ποσού των 105 δισ. γιέν, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της ιαπωνικής εταιρείας που εδρεύει στην Οσάκα.

Η εξαγορά, σχεδόν θα τριπλασιάσει τις πωλήσεις της Daikin στη Β. Αμερική, όπου υστερεί του σκέλους Carrier της United Technologies Corp. και της American Standard Cos. Η εξαγορά στην οποία προχωρά η Daikin, ανεβάζει τις εξαγορές των ιαπωνικών εταιρειών στο εξωτερικό σε 18 δισ. δολ. φέτος, τα υψηλότερα επίπεδα από το σύνολο του 2000, όταν οι γιαπωνέζικες εταιρείες είχαν κάνει εξαγορές στο εξωτερικό ύψους 31 δισ. δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Απώλειες 0,3% σημείωσαν οι μετοχές της Daikin, φθάνοντας στα 3.720 γιέν η μία στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, μετά την αναρρίχησή τους σε ποσοστό 44% το τελευταίο δωδεκάμηνο. Αμετάβλητες παρέμειναν οι μετοχές της OYL, στα 5,20 ρίνγκιτ η μία, ενώ φέτος έχουν σημειώσει άνοδο 53%.

Η OYL άρχισε τη δραστηριότητά της το 1974 κατασκευάζοντας κουζίνες που λειτουργούν με γκάζι. Επεκτάθηκε στα air condition και τα ψυγεία δύο χρόνια αργότερα και το 1985 μπήκε στο Χρηματιστήριο της Κουάλα Λουμπούρ. Η εταιρεία έγινε κομμάτι της Hong Leong Group το 1990. Από το 2000 η OYL επεκτάθηκε στο εξωτερικό μέσω 10 τουλάχιστον εξαγορών, σε χώρες όπως η Ισπανία, το Μεξικό, η Σαουδική Αραβία και η Ιταλία.

Την εβδομάδα που πέρασε η Daikin ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν 5,1%, στα 40,7 δισ. γιέν ή 154,25 γιέν ανά μετοχή, τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 8,8%, φθάνοντας στα 792,9 δισ. γιέν.

Η OYL, που επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε μεγαλύτερα κλιματιστικά που χρησιμοποιούνται σε γραφεία και καταστήματα, εμφάνισε πέρυσι μείωση των κερδών για πρώτη φορά από το 1998. Η εταιρεία είχε κέρδη 273,5 εκατ. ρίνγκιτ (786,9 εκατ. δολ.) από 305 εκατ. ρίνγκιτ, που είχε εμφανίσει πριν από ένα χρόνο.