Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 18 Μαΐου 2006 13:19

Ταϊβάν: Συρρίκνωση της οικονομίας το α' τρίμηνο

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο η οικονομία της Ταϊβάν, καθώς η αύξηση των πιστώσεων μέσω καρτών, σε συνδυασμό με την άνοδο της τιμής των καυσίμων, περιόρισε τις δαπάνες των καταναλωτών.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 4,93% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την αναρρίχησή του κατά 6,4% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στην Ταϊπέϊ. Κατά μέσον όρο 21 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 5%. Τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση της χώρας προέβλεπε ότι το ΑΕΠ θα σημείωνε άνοδο 5,1%.

Η υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών, θα καταστήσει την Ταϊβάν – της οποίας το ήμισυ του ΑΕΠ προέρχεται από τις εξαγωγές – πιο ευάλωτη στις διακυμάνσεις της ζήτησης από το εξωτερικό. Η οικονομία της χώρας ενδέχεται να υστερήσει των λοιπών ασιατικών οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, του Χονγκ Κονγκ και της Ν. Κορέας, φέτος, σύμφωνα με την Asian Development Bank (ADB).

Η οικονομία της Ταϊβάν συρρικνώνεται μετά την ανάπτυξή της με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα 18 μηνών το τέταρτο τρίμηνο, αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης των εξαγωγών ηλεκτρονικών. Τον περασμένο μήνα η ADΒ είπε ότι η οικονομία της Ταϊβάν ενδέχεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,4% φέτος, έναντι ρυθμού ανάπτυξης 9,5% της Κίνας, 5,5% του Χονγκ Κονγκ και 5,1% της Ν. Κορέας.