Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 18 Μαΐου 2006 17:12

ΠΓΔΜ: Μερίδιο αγοράς 85% για το ελληνικό ελαιόλαδο

Από την Ελλάδα προέρχεται σχεδόν το 95% των εισαγόμενων επιτραπέζιων ελιών, που καταναλώνουν οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ, ενώ και το ελληνικό ελαιόλαδο κυριαρχεί στο «τραπέζι» των καταναλωτών της γειτονικής χώρας, με μερίδιο 85% στην αγορά (αφήνοντας μόλις το 15% για την ανταγωνίστρια Ιταλία).

«Υπάρχει εμφανής ανοδική τάση, ιδιαίτερα κατα την τελευταία πενταετία, κατά την οποία το ελληνικό ελαιόλαδο εισάγεται και διακινείται κυρίως μέσω των ελληνικών συμφερόντων δικτύων διανομής του Ομίλου τροφίμων "Βερόπουλος", ο οποίος δραστηριοποιείται στην ΠΓΔΜ απο το 1996 με οκτώ πολυκαταστήματα και -δευτερευόντως- μέσω άλλων τοπικών και Ελλήνων εισαγωγέων - χονδρεμπόρων», υπογραμμίζεται σε σχετική έκθεση του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια. Πριν από την εγκατάσταση του εν λόγω Ομίλου στην πΓΔΜ, εισαγωγές ελληνικού ελαιολάδου στη χώρα πραγματοποιούνταν μόνο σποραδικά. Πάντως, παρά την έντονα ανοδική τάση της αγοράς, το ελαιόλαδο είναι για λίγους. «Η τιμή του εξακολουθεί να θεωρείται υψηλή, άν όχι απαγορευτική, για ένα σημαντικό κομμάτι των εγχωρίων καταναλωτών», επισημαίνεται.

«Στην ΠΓΔΜ», συμπληρώνει το γραφείο, «δεν παρατηρείται το φαινόμενο άλλων βαλκανικών χωρών, όπου οι καταναλωτές προτιμούν, λόγω χαμηλότερης τιμής, ελιές τουρκικής προέλευσης μαύρου χρώματος, οι οποίες έχουν υποστεί διαδικασία τεχνητής ωρίμανσης και βαφής».

ΑΠΕ-ΜΠΕ