Την ώρα που Λέγκα και Κίνημα Πέντε Αστέρων υποστηρίζουν ότι με την πολιτική τους θέλουν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, η Citigroup προειδοποιεί ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ φλερτάρει με την ύφεση. Ήδη το τρίτο τρίμηνο του έτους ιταλική οικονομία παγιδεύθηκε σε στασιμότητα και τα τελευταία στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για τη συνέχεια. Το αυξανόμενο κόστος δανεισμού είναι ένας από τους παράγοντες, που υπονομεύει την ανάπτυξη και η Ρώμη δεν μπορεί να αγνοήσει. Οι Βρυξέλλες από την πλευρά τους έχουν το βλέμμα στραμμένο και στις Ευρωεκλογές.
Την ώρα που Λέγκα και Κίνημα Πέντε Αστέρων υποστηρίζουν ότι με την πολιτική τους θέλουν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, η Citigroup προειδοποιεί ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ φλερτάρει με την ύφεση. Ήδη το τρίτο τρίμηνο του έτους ιταλική οικονομία παγιδεύθηκε σε στασιμότητα και τα τελευταία στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για τη συνέχεια.
Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τραπεζικής υπενθυμίζουν τα στοιχεία για τη συρρίκνωση της δραστηριότητς στον ιδιωτικό τομέα της Ιταλίας τον Οκτώβριο. Ο Σύνθετος Δείκτης PMI της IHS Markit για την Ιταλία έκανε βουτιά στις 49,3 από 52,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2011, όταν η κρίση χρέους ήταν στο απόγειό της, και τη χειρότερη επίδοσή του από το 2013.
Σε αυτά τα επίπεδα, όπως υπολογίζει η Citi, ο δείκτης ιστορικά τείνει να δείχνει ότι το ΑΕΠ μίας οικονομίας βαίνει προς πτώση 0,2% σε τριμηνιαία βάση. «Τίθεται έτσι εν αμφιβόλω η πρόβλεψή μας για ελαφρώς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και το πρώτο του 2019 και σίγουρα καθίστανται λιγότερο εφικτοί οι στόχοι της κυβέρνησης για την οικονομία και τη μεσοπρόθεσμη μείωση ελλειμμάτων και χρέους» παρατηρούν.
Πώς θα εξελιχθεί η κόντρα με την Ε.Ε.
Παρόλα αυτά η Citigroup εκτιμά ότι θα συνεχιστεί σε εποικοδομητική βάση ο διάλογος Ρώμης- Βρυξελλών και θα αποφευχθεί η ευθεία σύγκρουση. Αν και οι πιο σκληρές χώρες της νομισματικής ένωσης έχουν ταχθεί υπέρ πιο συγκρουσιακών τόνων, οι μεγάλοι του ευρώ, δηλαδή Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία θέλουν να αποφύγουν να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα, σχολιάζει η επενδυτική τράπεζα στο σημείωμά της.
Αν και η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θεωρείται λίγο- πολύ αναπόφευκτη, πιθανότατα δεν θα φτάσει στις κυρώσεις, όπως εκτιμoύν όχι μόνο οι ειδικοί της Cit, αλλά αρκετοί ακόμη πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές. Η Ρώμη μπορεί να επιμείνει να αψηφά τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν, αλλά δεν μπορεί να αγνοήσει τις εξελίξεις στις αγορές. Αν το κόστος δανεισμού αυξηθεί αισθητά, από τη στιγμή μάλιστα που θα τερματιστεί το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στο τέλος του έτους, τότε η όποια προσπάθειά της να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη θα πέσει στο κενό.
Η Capital Economics είχε υπολογίσει πρόσφατα ότι τα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης θα προσθέσουν στους ρυθμούς ανάπτυξης του 2019 περίπου 0,4 εκατοστιαίες μονάδες και όχι 0,8 όπως υποστηρίζουν Λέγκα και Πέντε Αστέρια. Μάλιστα προειδοποιούσε ότι το κέρδος αυτό θα αντισταθμιστεί εν πολλοίς από το υψηλότερο κόστος δανεισμού για κράτος και επιχειρήσεις. Το πραγματικό όφελος θα είναι στην καλύτερη περίπτωση 0,2 μονάδες.
Tην ίδια ώρα οι Βρυξέλλες και τα μεγάλα μέλη της Ευρωζώνης δεν μπορούν να αγνοήσουν τις Ευρωεκλογές, που έρχονται και οι οποίες θα είναι οι πιο κρίσιμες ίσως από ιδρύσεως της κοινότητας. Δεν θέλουν να στείλουν το μήνυμα της στείρας επιμονής σε μία συνταγή λιτότητας, ούτε όμως και να αφήσουν να εννοηθεί ότι υποκύπτουν στις πιέσεις των λαϊκιστών.
naftemporiki.gr