Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 19 Μαΐου 2006 08:19

Ανακάμπτει το δολάριο έναντι ευρώ και γιέν

ΑΝΟΔΟ, σε εβδομαδιαία βάση οδεύει να σημειώσει έναντι του ευρώ και του γιέν το δολάριο των ΗΠΑ, καθώς έκθεση έδειξε, ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, έκανε τους διαπραγματευτές να πιστέψουν ότι η Federal Reserve θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια δανεισμού μετά από τις 16 αυξήσεις στις οποίες προχώρησε.

Το δολάριο των ΗΠΑ, οδεύει να ανακόψει την συνεχή υποχώρηση των πέντε εβδομάδων έναντι του ευρώ, μετά την κυβερνητική έκθεση η οποία έδειξε ότι οι τιμές που κατέβαλαν οι καταναλωτές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις τον Απρίλιο. Η Fed είναι λιγότερο πιθανόν να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων εξ αιτίας της απειλής του πληθωρισμού, είπε χθες ο πρόεδρος της Fed στο Richmond, Jeffrey Lacker.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 110,90 έναντι του γιέν στις 12:16 μ.μ. στο Τόκυο από 110,82 γιέν που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη και από τα 110,02 πριν από μία εβδομάδα. Εναντι του ευρώ, το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στο 1,2842 από 1,2844 που ήταν χθες και 1,2926 δολ. πριν από μία εβδομάδα.

Η Fed είπε ότι οι μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων θα εξαρτηθούν στα οικονομικά στοιχεία μετά την αύξηση στο 5%, που προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ στις 10 Μαΐου.

Ανοδικά κινήθηκε αρχικά το γιέν μετά την έκθεση στην Ιαπωνία που έδειξε ότι η οικονομία αναπτύχθηκε περισσότερο των προβλέψεων το πρώτο τρίμηνο.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το νόμισμα της Ιαπωνίας ενδέχεται να ισχυροποιηθεί σήμερα στα 110 έναντι του δολαρίου και στα 141,50 έναντι του ευρώ.