Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 19 Μαΐου 2006 09:51

British Airways: Υψηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη το δ' τρίμηνο

ΚΑΛΥΤΕΡΑ από ό,τι αναμενόταν κέρδη, εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης η τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, British Airways Plc, αποτέλεσμα της αύξησης του αριθμού των επαγγελματικών ταξιδιών από το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 80 εκατ. λίρες στερλίνες (151 εκατ. δολ.) ή 7 πένες ανά μετοχή, το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου από 1 εκατ. λίρες ή 0,1 πένες ανά μετοχή, πριν από ένα έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας. Τα κέρδη της British Airways, υπερέβησαν τις προβλέψεις των οκτώ οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και οι οποίοι εκτιμούσαν ότι αυτά θα διαμορφωθούν στα 11 εκατ. λίρες στερλίνες.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας, Willie Walsh αυξάνει τον αριθμό των προορισμών και επενδύει σε ανέσεις, όπως κρεβάτια για να προσελκύσει αυτούς που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους. Επίσης, αύξησε τις τιμές των εισιτηρίων, σε μια προσπάθεια να ισοσταθμίσει την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Περίπου του 60% των προ φόρων και τόκων κερδών της εταιρείας, προέρχεται από τις υπερατλαντικές της πτήσεις.

Οι πωλήσεις της British Airways αυξήθηκαν 13% το τρίμηνο, φθάνοντας στα 2,12 δισ. λίρες στερλίνες, σύμφωνα με την διοίκησή της. Η επιβατική κίνηση σημείωσε αύξηση 2,9% την ίδια χρονική περίοδο και τα ταξίδια σε πρώτη και θέση business αυξήθηκαν 10%.

Τη χρήση του 2007 τα έσοδα της αεροπορικής εταιρείας θα αυξηθούν κατά πάσα πιθανότητα από 5% έως 6%, υψηλότερα της προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση 4% έως 5%, μετά την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου της εταιρείας, Martin Broughton.

Οι μετοχές της British Airways υποχώρησαν χθες 5,75 πένες, φθάνοντας στις 320 πένες η μία, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 3,62 δισ. λίρες στερλίνες. Το τελευταίο δωδεκάμηνο οι μετοχές σημείωσαν άνοδο 18% έναντι ανόδου 19% των μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον Bloomberg Europe Airlines Index. Από τους 23 αναλυτές που καλύπτουν την British Airways, οι 11 εισηγούνται για τις μετοχές της «buy», οι επτά «hold» και οι πέντε «sell».