Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 19 Μαΐου 2006 10:01

Ρουμανία: Αύξηση των ξένων επενδύσεων

Σε 296,9 εκατ. ευρώ ανήλθε στο πρώτο τρίμηνο το ύψος των ξένων επενδύσεων που πραγματοποιήθηκε υπό τη μορφή συμμετοχών στο μετοχικό κεφάλαιο ρουμανικών εταιρειών καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 54% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2005, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Εμπορικού Μητρώου της Ρουμανίας.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Μαρτίου ο αριθμός των νέων εταιρειών με ξένη συμμετοχή που ιδρύθηκαν στη χώρα ξεπέρασε τις 1.100 (με μετοχικό κεφάλαιο ύψους 7,5 εκατ. ευρώ), με τη μεγαλύτερη συμμετοχή να διατηρούν οι Ιταλοί επενδυτές με 256 εταιρείες, οι Γερμανοί με 113 και οι Κύπριοι με 80 εταιρείες.

Η μεγαλύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το Μάρτιο, ύψους 27,4 εκατ. ευρώ) καταγράφτηκε στην εταιρεία Agri Concept Europe, η οποία ελέγχεται πλειοψηφικά από Γερμανούς επενδυτές. Παράλληλα, η ελεγχόμενη από πολωνική εταιρεία Can-Pack Romania αύξησε το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 13,6 εκατ. ευρώ, η «γερμανική» Takata-Petri κατά 8,2 εκατ. ευρώ και η τράπεζα Banca Romaneasca (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας) κατά 6,6 εκατ. ευρώ.

Balkan Markets Daily