Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 10 Μαΐου 2001 17:20

Γενική: Θεαματική αύξηση της κερδοφορίας

Σε 524 εκατ. δρχ. ανήλθαν τα προ φόρων κέρδη της Γενικής Τράπεζας το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση κατά 476% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2000, όταν αυτά είχαν διαμορφωθεί στα 91 εκατ. δρχ.

Η αύξηση αυτή, όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Γενικής, οφείλεται στη σημαντική βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας της Τράπεζας, όπως φαίνεται και από τα προ προβλέψεων, φόρων και αποσβέσεων αποτελέσματα που ανήλθαν σε 2.604 εκατ. δρχ. στο α΄ τρίμηνο του 2001 έναντι 1.401 εκατ. δρχ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2000, σημειώνοντας δηλαδή αύξηση 86%.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα από τόκους παρουσίασαν αύξηση 58%, το οποίο είναι αποτέλεσμα αφενός μεν της καλύτερης διαχείρισης ενεργητικού-παθητικού, ιδιαίτερα μετά τη σταδιακή άρση των υποχρεωτικών δεσμεύσεων από την Κεντρική Τράπεζα, αφετέρου δε της αύξησης των εργασιών.

Συγκεκριμένα, το σύνολο των χορηγήσεων αυξήθηκε στο α΄ τρίμηνο κατά 25% σε ετήσια βάση, ενώ το σύνολο των καταθέσεων σημείωσε αύξηση 22%. Οι εξελίξεις αυτές αντιστάθμισαν σε σημαντικό βαθμό τη μείωση στα έσοδα προμηθειών (-21%) γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αρνητική συγκυρία της κεφαλαιαγοράς.

Παράλληλα, ο ρυθμός αύξησης των λειτουργικών εξόδων της Τράπεζας περιορίστηκε στο 12% σε ετήσια βάση, γεγονός το οποίο η διοίκηση της τράπεζας θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό, εάν ληφθούν υπόψη η διαφημιστική εκστρατεία, οι υψηλές δαπάνες υποδομών πληροφορικής, η προμήθεια σύγχρονων συστημάτων διαχείρισης κινδύνων, η λειτουργία νέων καταστημάτων και γενικότερα ο εκσυγχρονισμός της τράπεζας.

Οι αναγκαίες αυτές επενδύσεις καθώς και εκείνες που αφορούν το νέο ιδιόκτητο κτίριο, στο οποίο η κεντρική διοίκηση εγκαθίσταται στις 30/6/2001, αντανακλώνται και στις αυξημένες αποσβέσεις που σχηματίστηκαν κατά το α΄ τρίμηνο του 2001, ύψους 1.630 εκατ. δρχ. έναντι 920 εκατ. δρχ. στο ίδιο διάστημα του 2000, είναι δηλαδή υψηλότερες κατά 77%.

Η διοίκηση της Γενικής Τράπεζας επισημαίνει, τέλος, ότι τα αποτελέσματα αυτά συμφωνούν με τους στόχους του προϋπολογισμού του 2001 και το διετές επιχειρηματικό σχέδιο, ενώ θα καταβληθούν ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες για την αύξηση του μεριδίου αγοράς, τη διεύρυνση των πηγών κερδοφορίας και τον περαιτέρω περιορισμό των λειτουργικών εξόδων της τράπεζας.