Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 19 Μαΐου 2006 17:49

Σύντομα κίνητρα σ' όσους προσλαμβάνουν ανέργους από τον ΟΑΕΔ

Ευθύνες για την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος πλήρους αδιαφάνειας στον ΟΑΕΔ, καταλόγισε στην κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση, κατά τη συζήτηση σχετικής επερώτησής της στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος, τόνισε ότι κάτι τέτοιο χαρακτήριζε μόνον τη λειτουργία του Οργανισμού επί ΠΑΣΟΚ και παρέπεμψε σε μελλοντική («οσονούπω», είπε χαρακτηριστικά) κατάθεση ενός εργασιακού νομοσχεδίου, το οποίο θα δίνει κίνητρα στους εργοδότες, που προσλαμβάνουν ανέργους μέσα από τον ΟΑΕΔ, «για να μπορεί, πράγματι, ο Οργανισμός να βρει τη θέση που του αξίζει».

«Κάνατε απογραφές και μαγειρέματα στοιχείων κατά το δοκούν, όπως κάνατε και στη λεγόμενη απογραφή της εθνικής Οικονομίας. Τέτοιου είδους «απογραφή», είναι και ο δείκτης της ανεργίας που παρουσιάζετε», ανέφερε ο Ε. Νασιώκας.

«Τα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (STAGE) κατάντησαν ρουσφετολογικό αλισβερίσι μέσω των πολιτικών και κομματικών γραφείων, καθώς οι προκηρύξεις δεν δημοσιεύονται πουθενά, ή δημοσιεύονται σε εφημερίδες μικρής κυκλοφορίας με ασφυκτικά χρονικά περιθώρια υποβολής των αιτήσεων», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ο υφυπουργός Απασχόλησης παρουσίασε έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε., όπου αναφέρεται ότι «οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συγχαίρουν τον διοικητή και το επιτελείο του ΟΑΕΔ για την εξαίρετη πρόοδο που πραγματοποιήθηκε κατά τα δύο τελευταία χρόνια - και τον ΟΑΕΔ για την τακτική αποστολή των εκθέσεων προόδου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

Ο κ. Γιακουμάτος υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα STAGE που αυτή η κυβέρνηση να έχει διορίσει στο Δημόσιο, ενώ εσείς, όχι μόνο τα διορίζατε, αλλά και με νόμο τα νομιμοποιούσατε».

ΑΠΕ-ΜΠΕ