Μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας κατά 2,2% για το 2018 και κατά 2,3% για το 2019 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σε έκθεσή της για τις περιφερειακές οικονομικές προοπτικές, διατηρώντας αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για τη χώρα μας σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεσή της τον Μάιο. Πάντως, όπως προειδοποιεί η EBRD, η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων κατά την περίοδο μετά το πρόγραμμα.
Μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας κατά 2,2% για το 2018 και κατά 2,3% για το 2019 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σε έκθεσή της για τις περιφερειακές οικονομικές προοπτικές, διατηρώντας αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για τη χώρα μας σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεσή της τον Μάιο.
Οι προβλέψεις της EBRD έρχονται σε κόντρα με επενδυτικούς οίκους, όπως η Citi, που βλέπουν αισθητή επιβράδυνση το 2019.
Βάσει των στοιχείων που επικαλείται η EBRD, η οικονομία της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 0,6% το 2016, ενώ μεγεθύνθηκε κατά 1,5% το 2017. Σε ό,τι αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2018, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι υπερέβη το 2% και διαμορφώθηκε στο 2,2%.
Πάντως, όπως προειδοποιεί η EBRD, η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων κατά την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Αναφέρει, δε, ότι οποιαδήποτε αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων ή αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση της χώρας, θα μπορούσε να βλάψει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να «ψαλιδίσει» τις προοπτικές ανάπτυξης.
Στην έκθεσή της, η EBRD επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να διατηρείται η δυναμική της ανάκαμψης στην Ελλάδα, ενώ σημειώνει πως η εμπιστοσύνη και οι επενδύσεις επιστρέφουν στην ελληνική οικονομία, μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο. Σαν κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, η EBRD περιγράφει τη βελτίωση στις εξαγωγές, ενώ επισημαίνει ότι η ιδιωτική κατανάλωση έχει επίσης θετική συμβολή.
Ωστόσο, όπως παρατηρεί η EBRD, οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως και οι επενδύσεις. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η εμπιστοσύνη των επενδυτών ενισχύθηκε από την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.
Η EBRD στέκεται και στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τα οποία έχουν συμφωνηθεί, ενώ σημειώνει πως βελτιώνεται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, αν και όπως συμπληρώνει, διατηρούνται οι ανησυχίες για τις τράπεζες, λόγω του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). Η EBRD αναφέρεται και στη μείωση της ανεργίας στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2011 (19,1%).
Πάντως, η EBRD προειδοποιεί ότι ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνίες για το εμπόριο και τις επενδύσεις θα έπληττε περισσότερο τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Συνολικά στις περιφέρειες της EBRD, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης κυμάνθηκε στο 3,8%. Συνολικά για το 2018, η EBRD αναμένει μέση ανάπτυξη 3,2% στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, ενώ για το 2019 «βλέπει» ανάπτυξη 2,6%. Πρόκειται για αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων της EBRD σε σύγκριση με τις προβλέπεις του Μαΐου (-0,1% για το 2018 και -0,6% για το 2019).
Κατά την EBRD, τρεις παράμετροι έχουν επηρεάσει το εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον: αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης για τις αναδυόμενες αγορές, κλιμάκωση των εμπορικών συγκρούσεων και υψηλότερες τιμές πετρελαίου.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η Τράπεζα «ψαλιδίζει» σημαντικά τις εκτιμήσεις της για το 2019, εκτιμώντας ότι θα η οικονομία της θα μεγεθυνθεί κατά μόλις 1%, έναντι εκτιμήσεων τον Μάιο για ανάπτυξη 4,2%.
naftemporiki.gr