«Πιστό» στις έντονες διακυμάνσεις παραμένει και τον Νοέμβριο το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές μπαίνουν με το… αριστερό στον νέο μήνα, οδηγώντας την ελληνική αγορά προς τις 635 μονάδες.
«Πιστό» στις έντονες διακυμάνσεις παραμένει και τον Νοέμβριο το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές μπαίνουν με το… αριστερό στον νέο μήνα, οδηγώντας την ελληνική αγορά προς τις 635 μονάδες.
Περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,80% στις 635 μονάδες, με τον όγκο των συναλλαγών να υπολογίζεται στα 7 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης - βαρόμετρο των τραπεζών παρουσιάζει οριακές απώλειες της τάξης του 0,40%, καθώς Alpha Bank και Eurobank κινούνται πτωτικά (0,6% και 0,84% αντίστοιχα), ενώ Εθνική Τράπεζα και Τρ. Πειραιώς καταγράφουν κέρδη (0,13% και 0,85% αντίστοιχα).
Όπως είναι φυσικό, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται κατά κύριο λόγο οι μετοχές των Jumbo και Motor Oil. Στην περίπτωση της πρώτης, οι αποκαλύψεις για τις δράσεις και τις τακτικές του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου δημιουργούν ολοένα και περισσότερα ερωτηματικά σχετικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής και της ίδιας (σ.σ. Jumbo) στην υπόθεση αγοραπωλησίας ακινήτων, με αποτέλεσμα η μετοχή να διολισθαίνει κατά 2,50%.
Όσον αφορά τη Motor Oil, η οποία παρουσιάζει απώλειες άνω του 6,50%, οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν τις τελευταίες επιχειρηματικές εξελίξεις και τα «ανοίγματα» της εταιρείας σε κλάδους εκτός του πετρελαίου, μετά την απόκτηση του 50% του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και την εξαγορά της κυπριακής «Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδας» (IBG).
Αξίζει να σημειωθεί παράλληλα, ότι από την αρχή του έτους οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη αγγίζουν τα 7,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι μισές περίπου καταγράφηκαν μόνο τον Οκτώβριο (3,7 δισ. ευρώ).
Ως εκ τούτου, το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται... τρίτο από το τέλος ανάμεσα στα 51 κυριότερα διεθνή χρηματιστήρια, αφού έχει απολέσει το 20,2% της αξίας του στο α' 10μηνο του έτους.
Την ίδια ώρα, μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση, δεν υπάρχει εταιρεία με κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη των 10 δισ. ευρώ, καθώς η κεφαλαιοποίηση της προπορευόμενης Coca Cola έπεσε στα 9,8 δισ. ευρώ και ακολουθούν: ΟΤΕ 4,8 δισ. ευρώ, ΟΠΑΠ 2,6 δισ. ευρώ, Μότορ Όιλ 2,3 δισ. ευρώ και ΕΛΠΕ 2,1 δισ. ευρώ.
naftemporiki.gr