Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 22 Μαΐου 2006 08:54

State Bank of India: Προς άντληση 400 εκατ. δολαρίων

ΠΟΣΟΝ 400 εκατ. δολ., από την πώληση χρέους, με στόχο να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό, σχεδιάζει η μεγαλύτερη τράπεζα της Ινδίας, State Bank of India, σύμφων αμε τον πρόεδρό της, Arun Kumar Purwar.

Τα κεφάλαια θα αντληθούν από ξένους επενδυτές ομολόγων, τη χρήση που λήγει τον Μάρτιο του 2007, είπε ο Purwar. Η State Bank έχει ήδη αντλήσει 800 εκατ. δολ. από την πώληση μεσοπρόθεσμων γραμματίων που είναι στο Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης.

«Θέλουμε να διαφοροποιήσουμε την πηγή των εσόδων μας και να μπούμε στις αγορές των ΗΠΑ», είπε ο Purwar, 60 ετών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καλκούτα στις 19 Μαΐου, συμπληρώνοντας: «Επιδιώκουμε ακόμη και την κάλυψη της Ιαπωνίας, όπου τα βασικά επιτόκια δανεισμού είναι ακόμη τα χαμηλότερα».

Η State Bank, η οποία διαθέτει 100 εκατ. πελάτες, επεκτείνεται στο εξωτερικό για να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της αύξησης του εξωτερικού εμπορίου της Ινδίας και να καλύψει τις ανάγκες των τοπικών εταιρειών που προχωρούν σε εξαγορές ανταγωνιστριών τους στο εξωτερικό. Η δανείστρια με 71 γραφεία σε 31 χώρες στον κόσμο, επιθυμεί οι δραστηριότητές της στο εξωτερικό να αποτελέσουν το 15% των κερδών του ομίλου μέχρι το 2009, από 7%, που είναι σήμερα.

Η Ινδία στοχεύει σε εξαγωγές 165 δισ. δολ. έως το 2010, από 101 δισ. δολ. τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου και η ανάπτυξη αυτή δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους. Οι ινδικές εταιρείες, έχουν κάνει εξαγορές στο εξωτερικό και χρειάζονται τις τραπεζικές υπηρεσίες καθώς αυξάνουν τις εξαγωγές και τις επενδύσεις τους.

Οι πιο κοντινές ανταγωνίστριες της State Bank, η ICICI Bank Ltd., η Punjab National Bank και η Bank of Baroda σχεδιάζουν επίσης να επεκταθούν στο εξωτερικό για να καλύψουν τις ανάγκες των 25 εκατ. Ινδών που ζουν έξω και στέλνουν στη χώρα τους περισσότερα από 20 δισ. δολ. ετησίως.

Το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, η State Bank εμφάνισε απροσδόκητη μείωση των κερδών. Τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν 20%, φθάνοντας στα 8,53 δισ. ρουπίες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος καθώς κατέβαλε υψηλότερα επιτόκια για να προσελκύσει καταθέσεις.

Οι μετοχές της State Bank of India υποχώρησαν 4,4%, φθάνοντας στις 868 ρουπίες, μετά την ανακοίνωση των κερδών της. Το τελευταίο εξάμηνο οι μετοχές της τράπεζας υποχώρησαν 0,8% έναντι ανόδου 28% του δείκτη Sensitive του Χρηματιστηρίου της Ινδίας.