Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 22 Μαΐου 2006 10:11

Mizuho: Πρόβλεψη για αύξηση 11% των κερδών τη χρήση

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 11%, θα σημειώσουν φέτος τα κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιαπωνίας, Mizuho Financial Group Inc., αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης της οικονομίας, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού θα την βοηθήσουν να κερδίσει περισσότερα από τον δανεισμό.

Τα καθαρά κέρδη θα αυξηθούν κατά πάσα πιθανότητα στα 720 δισ. γιέν (6,4 δισ. δολ.) τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου, από 650 δισ. δολ. την τελευταία χρήση, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας. Τα έσοδα, προβλέπεται να αυξηθούν στα 3,8 τρισ. γιέν από 3,6 τρισ. γιέν.

Η Mizuho και η μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. έχουν μειώσει τα επισφαλή δάνεια που οδήγησαν σε ζημίες 877 δισ. δολ. από το 1993. Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Mizuho, Terunobu Maeda, προέβλεψε υψηλότερα κέρδη από τα δάνεια φέτος, καθώς εταιρείες και καταναλωτές, αύξησαν τις δαπάνες τους και η Bank of Japan αύξησε τα επιτόκια με τα οποία οι τράπεζες χρεώνουν περισσότερο για δάνεια.

Η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε σε ετήσια βάση με ρυθμό 5,4%, το τρίμηνο του Δεκεμβρίου, υπερβαίνοντας την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Εννέα από 16 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News νωρίτερα αυτόν τον μήνα είπα ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού το νωρίτερο τον Ιούλιο.

Τα καθαρά κέρδη της Mizuho τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, ανήλθαν στα επίπεδα ρεκόρ των 650 δισ. γιέν. Τα καθαρά κέρδη το τέταρτο τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου αυξήθηκαν στα 68,7 δισ. γιέν από 3,7 δισ. γιέν πριν από ένα χρόνο.

Οι μετοχές της τράπεζας, σημείωσαν άνοδο 0,4% φέτος, έναντι ανόδου 81% που είχαν σημειώσει το 2005. Οι μετοχές των 85 εταιρειών που απαρτίζουν τον Topix Banks Index σημείωσαν άνοδο 58% την ίδια χρονική περίοδο.