«Κάποτε οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τον φοβόντουσαν σαν ένα είδος Λένιν του Αιγαίου. Τώρα, είναι αγαπημένος του κατεστημένου της Ε.Ε., όχι μόνο γιατί κατάπιε το φάρμακο της διάσωσης, βοηθώντας την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», τονίζουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, αναφερόμενοι στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Κάποτε οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τον φοβόντουσαν σαν ένα είδος Λένιν του Αιγαίου. Τώρα, είναι αγαπημένος του κατεστημένου της Ε.Ε., όχι μόνο γιατί κατάπιε το φάρμακο της διάσωσης, βοηθώντας την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», τονίζουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, αναφερόμενοι στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Στο δημοσίευμα, το οποίο υπογράφει ο συντάκτης Τόνι Μπάρμπερ, τονίζεται πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός κερδίζει χειροκροτήματα στις πρωτεύουσες της Ε.Ε. και την Ουάσιγκτον για την πρωτοβουλία του να επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Ο συντάκτης επισημαίνει πως ο επώδυνος αγώνας της Αθήνας με την Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της κρίσης, μπορεί να αποτελέσει μάθημα για το Ηνωμένο Βασίλειο και την εμπλοκή του Brexit. Στο δημοσίευμα παραλληλίζονται οι αντιδράσεις ορισμένων Ελλήνων με εκείνες των υποστηρικτών του Brexit, που κάνουν λόγο για «άδικη και άκαμπτη» Ε.Ε. Όπως τονίζεται, «κάποια μαθήματα προσφέρουν λόγους ελπίδας και αποδεικνύεται ότι ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα και μία κοινωνία μπορεί να αναδυθεί, με μώλωπες μεν, αλλά βασικά άθικτη. Άλλα μαθήματα που δείχνουν πως ένα έθνος στην άκρη της Ευρώπης μπορεί να ξαναβρεί έναν εποικοδομητικό ρόλο για τον εαυτό του ίσως να μην ηχούν και τόσο ευχάριστα στα αυτιά όσων υποστηρίζουν το Brexit».
Ο συντάκτης επισημαίνει πως, παρά τις επιπτώσεις της κρίσης, τις αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και τις προκλήσεις για την ποιότητα της δημόσιας διοίκησης και του κράτους δικαίου, η Ελλάδα έχει εισέλθει στην εποχή μετά τη διάσωση σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι προέβλεπαν ορισμένοι σκεπτικιστές. Όπως τονίζει, ο εξτρεμισμός δεν επικράτησε στην Ελλάδα, αν και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Επισημαίνει, δε, ότι ενώ σε άλλα κράτη της Ε.Ε. αναδύθηκαν σημαντικά αντιμεταναστευτικά κόμματα, η Χρυσή Αυγή δεν ακολούθησε την ίδια διαδρομή. Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι έχει υποχωρήσει από το «ριζοσπαστικό του πείραμα» του πρώτου εξαμήνου του 2015 και δεν είναι πλέον αντισυστημικό κόμμα, αλλά ο φυσικός αντικαταστάτης του ΠΑΣΟΚ.
Ο συντάκτης επικαλείται τον καθηγητή Στάθη Καλύβα, ο οποίος αναφέρει πως η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε μια φάση «μετα-λαϊκιστικής πολιτικής» και βρίσκεται μπροστά από άλλες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις παραλλαγές του λαϊκισμού. Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει επανέλθει σε ένα κλασικό δίπολο, όπου η εξουσία εναλλάσσεται ανάμεσα στη μετριοπαθή Αριστερά και τη Δεξιά. Ο συντάκτης τονίζει σε αυτό το σημείο ότι στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θεωρείται φαβορί για την πρωτιά.
Καταλήγοντας, ο συντάκτης παρατηρεί ότι η Ελλάδα βρίσκει τον δρόμο της επιστροφής σε μία εσωτερική σταθερότητα, σε αντίθεση με το βρετανικό «πλοίο», το οποίο απομακρύνεται από την Ε.Ε., παρ’ όλο που ούτε το πλήρωμά του, ούτε οι παγιδευμένοι επιβάτες του ξέρουν πού πηγαίνει. Η Βρετανία, κατά τον συντάκτη, μοιάζει για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με ένα έντονα πολωμένο, χαοτικά κυβερνημένο κράτος. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι FT, το μάθημα από την Ελλάδα είναι ότι αυτή η διαταραχή δεν διαρκεί για πάντα. Όπως τονίζει ο συντάκτης, η ισχυρή παράδοση του Ηνωμένου Βασιλείου σε ό,τι αφορά τον πραγματισμό και τη διπλωματία πρέπει να επικρατήσει.