Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 10 Μαΐου 2001 21:19

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Κλείσιμο

Οι τιμές των μετοχών στην ευρωπαϊκή ήπειρο τράβηξαν την ανηφόρα, μετά την αιφνιαδιστική κίνηση της ΕΚΤ να μειώσει το βασικό της επιτόκιο αναχρηματοδότησης κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,5%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είχε δώσει σημάδια χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής, και μόνο 3 από τους 50 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το CNN, είχαν προβλέψει μείωση.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντουίζενμπεργκ, δήλωσε ότι «η κίνηση αυτή πρέπει να ερμηνευθεί ως προσαρμογή των επιτοκίων σε ένα καταλληλότερο επίπεδο, που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών και την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ».

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 1,19% στις 5.964 μονάδες. Η μείωση κατά 0,25% του βασικού επιτοκίου της στερλίνας στο 5,25%, που ανακοινώθηκε από την Τράπεζα της Αγγλίας το μεσημέρι, ωφέλησε σημαντικά τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Η Lloyds TSB και η Abbey National ενισχύθηκαν με ποσοστό άνω του 4%.

Η τηλεπικοινωνιακή Βritish Telecom είχε άσχημη επίδοση στο ταμπλώ (-7,1%), μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της να αυξήσει τα δικαιώματα κατά 5,9 δισ. λίρες στερλίνες (8,4 δισ. δολ.), με την πώληση μετοχών σε εκείνους που ήδη έχουν επενδύσει σε αυτήν, σε μια προσπάθεια περιορισμού του χρέους της.

Στη Φρανφούρτη ο Xetra Dax έκλεισε με άνοδο 1,67% στις 6.165,18 μονάδες, αύξηση που τροφοδοτήθηκε από από την αυτοκινητοβιομηχανία BMW (+5,4%), η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι υπερτετραπλασίασε τα κέρδη της.

Η τέταρτη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, Commerzbank, διολίσθησε κατά 0,2% μετά τη δημοσιοποίηση ισχνών τριμηνιαίων αποτελεσμάτων.

Μεγάλοι ωφελημένοι της συνεδρίασης ήταν οι τηλεπικοινωνιακές μετοχές. Η αγορά επιβράβευσε με κέρδη 2,7% τα σχέδια της Siemens για περικοπή πάνω από 2.000 θέσεων εργασίας.

Στο Παρίσι ο δείκτης των blue chip, CAC 40, ενισχύθηκε κατά 2,08% στις 5.606,46 μονάδες με τον όμιλο αεροναυπηγικής EADS να κερδίζει 6,3%, αφού ανέβασε στο 20% την εκτίμησή της για το ρυθμό αύξησης των πωλήσεών της το 2001.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, η BNP Paribas ενισχύθηκε κατά 5%. Η τράπεζα ανακοίνωσε τριμηνιαία κέρδη καλύτερα των αναμενόμενων.

Στο Αμστερντάμ ο δείκτης AEX κατέγραψε άνοδο 3,1%, στη Ζυρίχη ο SMI 1,6% και στο Μιλάνο ο MIB30 1%.