Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 23 Μαΐου 2006 00:01

«Χάθηκαν» τα κέρδη

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ πτώση 3% κατέγραψαν, για μία ακόμη συνεδρίαση, οι ευρωπαϊκές μετοχές, αγγίζοντας τα κατώτερα επίπεδα πενταμήνου, με αποτέλεσμα να «χαθούν» τα κέρδη που είχαν σημειώσει από την αρχή του 2006.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ πτώση 3% κατέγραψαν, για μία ακόμη συνεδρίαση, οι ευρωπαϊκές μετοχές, αγγίζοντας τα κατώτερα επίπεδα πενταμήνου, με αποτέλεσμα να «χαθούν» τα κέρδη που είχαν σημειώσει από την αρχή του 2006.

Στο «κόκκινοπ» βρέθηκε και η Wall Street, με το Nasdaq να χάνει πάνω από μία εκατοστιαία μονάδα.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων και οι προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού και του πληθωρισμού αντέστρεψαν την τάση της όρεξης για την ανάληψη ρίσκου, προτρέποντας τους επενδυτές να ρίξουν χρήματα στο ασφαλές καταφύγιο των ομολόγων.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν μετοχές του μεταλλευτικού και πετρελαϊκού τομέα. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έχασε 2,7%, στις 1.271,4 μονάδες, αγγίζοντας το κατώτερο επίπεδο από τις 20 Δεκεμβρίου και πέφτοντας σε καθοδικό κανάλι για το 2006.

Στη Φραγκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.546,24 μονάδες με πτώση 2,22%, στο Παρίσι ο CAC στις 4.813,50 μονάδες, με απώλειες 2,65% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 στις 5.532,70 μονάδες, χαμηλότερα κατά 2,20%.

«Τα αυξανόμενα επιτόκια μπορούν να οδηγήσουν αναπόφευκτα σε χαμηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη», τόνισαν στελέχη της Barclays Investment Services στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι «σήμερα δεν είναι καλή εποχή για να επενδύσει κάποιος σε μετοχές και εμπορεύματα».

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 έπεσε 2,9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση από το Μάιο του 2003. Από τα υψηλά του, η κεφαλαιοποίηση του δείκτη έχει μειωθεί κατά 951 δισ. δολάρια. Εξάλλου, και τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης έκλεισαν με απώλειες.

Η πτώση ήταν μεγαλύτερη για τις αναδυόμενες αγορές της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Ο δείκτης Morgan Stanley Capital International Emerging Europe υποχώρησε τη Δευτέρα κατά 8,7%.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι εταιρείες μετάλλων, λόγω της σημαντικής υποχώρησης των τιμών των εμπορευμάτων στις διεθνείς αγορές.

Ο δείκτης Nikkei σημείωσε πτώση 1,8%, κλείνοντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 16.000 μονάδων για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ