Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 23 Μαΐου 2006 10:50

Νέα πτώση των Χρηματιστηρίων στις αναδυόμενες αγορές για 10η ημέρα

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν για δέκατη ημέρα τα Χρηματιστήρια στις αναδυόμενες αγορές, σημειώνοντας το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απωλειών σε περίπου οκτώ χρόνια, καθώς οι επενδυτές, απομακρύνθηκαν από πιο επικίνδυνες επενδύσεις μετά την υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής και την αύξηση των επιτοκίων.

Ο Morgan Stanley Capital International Emerging Markets Index, που αποτελείται από τις μετοχές 26 αναπτυσσόμενων χωρών διεθνώς, υποχώρησε 4,6%, φθάνοντας στις 750,01 μονάδες. Ο δείκτης από τις 8 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, έχει υποχωρήσει σε ποσοστό της τάξης του 15%.

Η ανησυχία ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα περιορίσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση για πρώτες ύλες, βλάπτει της αναδυόμενες αγορές, κυρίως τη Ρωσία, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου παγκοσμίως. Οι μετοχές της OAO Lukoil, της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου, σημείωσαν απώλειες 8,9%.

Τα Χρηματιστήρια στη Ρωσία και την Ινδία, ανέστειλαν τη λειτουργία του για μία ώρα, καθώς οι τιμές κινήθηκαν πτωτικά και το Micex Stock Exchange στη Μόσχα έκλεισε 15 λεπτά νωρίτερα. Ο δείκτης Sensitive στο Χρηματιστήριο της Ινδίας υποχώρησε πλέον του 10%, πριν ανακάμψει μετά την χθεσινή ανακοίνωση της ινδικής κυβέρνησης ότι οι τράπεζες θα βοηθήσουν τους επενδυτές που ζητούν μετρητά.

Οι απώλειες του διεθνούς δείκτης είναι οι μεγαλύτερες από την πτώση που σημείωσε τις 10 ημέρες που έληξαν στις 13 Αυγούστου του 1998, λίγο πριν η Ρωσία υποτιμήσει το ρούβλι. Ο δείκτης σημείωσε άνοδο στις 8 Μαΐου, φθάνοντας στις 881,51 μονάδες, υπερτριπλάσια άνοδο από τα χαμηλότερα των 245,64 μονάδων όπου είχε υποχωρήσει στις 21 Σεπτεμβρίου του 2001, με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους δίδυμους πύργους της Ν. Υόρκης.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές στη Λατινική Αμερική από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις 9/11/2001 στις ΗΠΑ. Ο δείκτης MSCI για την περιφέρεια, υποχώρησε 6%.

Καθώς πτωτικά κινούνται οι μετοχές στις αναδυόμενες αγορές, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και τα ομόλογα στην Ευρώπη και την Ιαπωνία κινήθηκαν ανοδικά, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε πιο ασφαλείς επενδύσεις. Οι μετοχές στις ΗΠΑ είχαν καλύτερες επιδόσεις από τις αντίστοιχες των αναδυομένων χωρών, καθώς ο Dow Jones Industrial Average (DJIA) υποχώρησε χθες 18,73 μονάδες, ποσοστό 0,2%, φθάνοντας στις 11.125,33 μονάδες.

Στη Ν. Κορέα η οποία αποτελεί το 18% του MSCI Emerging Markets, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο μέλος του, ο Kospi σημείωσε απώλειες 2,5%, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών. Στην Ινδονησία, ο Jakarta Composite Index σημείωσε απώλειες 6%.

Η Τουρκία οδήγησε την πτώση του δείκτη MSCI Emerging Europe, Middle East and Africa Index, με τον ISE National 100 Index να υποχωρεί κατά 8,3%. Ο Russian Trading System Index υποχώρησε 9,1% και ο CASE 30 Index στην Αίγυπτο, σημείωσε απώλειες 6,7%.

Η υποχώρηση του RTS ήταν η μεγαλύτερη από τις 30 Οκτωβρίου του 2003, όταν η Ρωσία κατέσχεσε τα περιουσιακά στοιχεία της Yukos Oil Co. και το μερίδιο του ανώτατου εκτελεστικού της διευθυντή, Mikhail Khodorkovsky, πέντε ημέρες μετά την σύλληψή του.

Στη Λατινική Αμερική, ο δείκτης Bovespa στη Βραζιλία, υποχώρησε 3,3% και στο Μεξικό ο δείκτης Bolsa, σημείωσε απώλειες 4%.

Πτωτικά κινήθηκαν και τα ομόλογα στις ανεπτυγμένες χώρες, από τις Φιλιππίνες έως την Τουρκία και τη Βραζιλία.

Η απόδοση των ομολόγων σε τουρκιές λίρες, που λήγουν τον Απρίλιο του 2008, αναρριχήθηκε κατά 44 μονάδες βάσης, στο 15,8%. Τα ομόλογα της Ν. Αφρικής που λήγουν τον Σεπτέμβριο του 2015, είχαν απόδοση 7,76%, δύο μονάδες υψηλότερα από την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Νοέμβριο.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των εταιρειών με εμπορεύματα φυσικής παραγωγής στον δείκτη MSCI Emerging Markets μετά την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου στα χαμηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων στη Ν. Υόρκη και την πτώση της τιμής του χρυσού για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουλίου σημείωσε άνοδο 69 σεντς, ποσοστό 1%, για να κλείσει σήμερα στα 69,96 δολ. το βαρέλι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Το πετρέλαιο άγγιξε τα 75,35 δολ. το βαρέλι στις 21 και τις 24 Απριλίου, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του το 1983.