Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 23 Μαΐου 2006 12:48

Χονγκ Κονγκ: 2,4% η αύξηση του ΑΕΠ το α' τρίμηνο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από ότι αναμενόταν αναπτύχθηκε η οικονομία του Χονγκ Κονγκ το πρώτο τρίμηνο, καθώς οι εξαγωγές και οι δαπάνες των καταναλωτών αυξήθηκαν, σε συνδυασμό με την άνοδο των επενδύσεων των εταιρειών.

Το ΑΕΠ, εποχιακώς προσαρμοσμένο, σημείωσε άνοδο 2,4%, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν αυξήθηκε 0,6%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης στο Web site τα ης. H ανάπτυξη ήταν διπλάσια της πρόβλεψης του 1,2% που εκτιμούσαν ότι θα σημειώσει η οικονομία του Χονγκ Κονγκ οι οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Οι οικονομίες, όπως του Χονγκ Κονγκ, της Σιγκαπούρης και της Ταϊβάν ευνοούνται, καθώς οι καταναλωτές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αγοράζουν περισσότερα αγαθά που κατασκευάζονται στην Ασία, όπως ενδύματα, παιχνίδια και ηλεκτρονικά. Η οικονομία των 178 δισ. δολ. του Χονγκ Κονγκ, ενδέχεται να αναπτυχθεί πλέον της πρόβλεψης της κυβέρνησης για ανάπτυξη 5% φέτος, καθώς το εμπόριο, ο τουρισμός και οι δαπάνες των καταναλωτών αυξάνονται, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος η οικονομία του Χονγκ Κονγκ αναπτύχθηκε 8,2%, μετά την ανάπτυξη κατά 7,5% το προηγούμενο τρίμηνο (αναθεωρημένα στοιχεία).

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί από 4% έως 5% φέτος, επαναλαμβάνοντας την πρόβλεψη του Φεβρουαρίου. Οσο για τον πληθωρισμό, η πρόβλεψη είναι στο 2% από 2,3% που εκτιμούσε νωρίτερα.

Η αύξηση της ζήτησης σε ΗΠΑ και Ευρώπη, για φθηνά ηλεκτρονικά και ρούχα που κατασκευάζονται στην Κίνα, τόνωσε τη ροή των αγαθών που διακινούνται από το λιμάνι του Χονγκ Κονγκ, το οποίο συνορεύει με την επαρχία Γκουανγκντόνγκ τη Κίνας. Οι εξαγωγές των εμπορευμάτων αυξήθηκαν 2,2% το τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν 1,7% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το τέταρτο και με τον ταχύτερο ρυθμό από το τρίτο τρίμηνο του 2004. Οι επενδύσεις σημείωσαν αύξηση 8,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, που δεν έδωσε στοιχεία από τρίμηνο σε τρίμηνο.

Οι λιανικές πωλήσεις τέλος, σημείωσαν άνοδο σχεδόν κάθε μήνα από τον Ιούλιο του 2003, όταν η Κίνα χαλάρωσε τους περιορισμούς για την έκδοση βίζας προκειμένου να έρθουν επισκέπτες στην πόλη. Οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν 13,8% το πρώτο τρίμηνο σε πλέον από 6,2 εκατ. ανθρώπους, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του οργανισμού τουρισμού του Χονγκ Κονγκ, στις 28 Απριλίου. Ο οργανισμός στοχεύει σε 27 εκατ. επισκέπτες φέτος.