Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 23 Μαΐου 2006 13:52

Πάνω από τα 70 δολ. διαπραγματεύεται το αργό

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε το πετρέλαιο και πάνω από τα 70 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, μετά την πυρκαγιά στην Valero Energy Corp., το μεγαλύτερο διυλιστήριο των ΗΠΑ, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τις προμήθειες της βενζίνης.

Η τιμή του αργού κινήθηκε επίσης ανοδικά, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι οι τυφώνες ενδέχεται να διαταράξουν την παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικό την επόμενη εβδομάδα που αρχίζει η περίοδος των τυφώνων στον Ατλαντικό.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιουλίου σημείωσε άνοδο έως 777 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 70,73 δολ. το βαρέλι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 10:34 π.μ., ώρα Λονδίνου, η τιμή του βρισκόταν στα 70,68 δολ. το βαρέλι. Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Ιουλίου σημείωσε άνοδο 73 σεντς, φθάνοντας στα 70,08 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου.

Το διυλιστήριο St Charles της Valero, το οποίο παράγει 190.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, μείωσε την ημερήσια παραγωγή βενζίνης κατά 25.000 βαρέλια, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε αυτό στις 20 Μαΐου.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Ιουνίου σημείωσε άνοδο 2,76 σεντς, φθάνοντας στα 2,085 δολ. το γαλόνι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη Ν. Υόρκη.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον έξι μεγάλοι τυφώνες θα εκδηλωθούν στον Ατλαντικό Ωκεανό το 2006, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της National Oceanic and Atmospheric Administration προβλέποντας μία ακόμη δύσκολη χρονιά από καταιγίδες, μετά την πιο καταστροφική που έπληξε την περιοχή πέρυσι.

Η εποχή των τυφώνων που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα και λήγει τον Νοέμβριο θα έχει 13 με 16 καταιγίδες στο σύνολό της, σύμφωνα με την πρόβλεψη. Τουλάχιστον 10 καταιγίδες θα μετατραπούν σε τυφώνες με ταχύτητα τουλάχιστον 74 μιλίων (119 χλμ.) την ώρα. Μία μεγάλη καταιγίδα έχει ανέμους τουλάχιστον 111 μιλίων την ώρα.

Πέρυσι τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες καταιγίδες έπληξαν τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και του Katrina που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στη Ν. Ορλεάνη, ύψους περίπου 80 δισ. δολ., αλλά και τον θάνατο περίπου 1.600 ανθρώπων.