Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 23 Μαΐου 2006 16:48

Αισιοδοξία Καραμανλή για την παγκόσμια ανάπτυξη

«Η παροχή της ευημερίας αντιπροσωπεύει το βασικό πολιτικό μήνυμα που επιθυμούμε να μεταφέρουμε στις χώρες μας και τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε ο πρωθυπουργός στην πρωινή παρέμβασή του στην Ολομέλεια της υπουργικής Συνόδου του ΟΟΣΑ που διεξάγεται στο Παρίσι υπό την ελληνική προεδρία. Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι οι βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις είναι αισιόδοξες ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Ομως, τόνισε, υπάρχει και ένας αριθμός κινδύνων και εντάσεων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απομόνωση και να περιορίσουν τον κύκλο της ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Οι προοπτικές είναι θετικές. Η ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη που παρατηρήσαμε τα τελευταία χρόνια αναμένεται να συνεχιστεί και σε ορισμένες περιοχές του κόσμου να επιταχυνθεί. Η ανεργία αναμένεται να περιορισθεί και ο πληθωρισμός να παραμείνει ελεγχόμενος. Ομως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε σχέση με τους κινδύνους που προκύπτουν από τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας, τις πρόσφατες αυξήσεις στα επιτόκια, τις αυξανόμενες ανισορροπίες στα δημοσιονομικά μεγέθη και στα εξωτερικά ισοζύγια. Η αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση των θετικών προοπτικών απαιτούν υπεύθυνες μακροοικονομικές πολιτικές και κατάλληλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Ο κ.Καραμανλής, το βράδυ θα παραθέσει δείπνο στους υπουργούς και τους ξένους επισήμους που συμμετέχουν στο φόρουμ του ΟΟΣΑ. Αύριο θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογο του Ντομινίκ ντε Βιλπέν στο Μέγαρο Ματινιόν, ενώ θα κλείσει τις εργασίες της Συνόδου με δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Χθες, ο πρωθυπουργός, σε ομιλία του στο Φόρουμ του Οργανισμού με θέμα «Εξισορροπώντας την παγκοσμιοποίηση» επισήμανε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης. «Κοινός στόχος είναι η επίτευξη ωφελειών, η δίκαιη κατανομή τους σε όλες τις χώρες και η μακροχρόνια διατήρησή τους, έτσι ώστε οι πολίτες, σε όλες τις χώρες, να απολαμβάνουν αυξημένο εισόδημα και υψηλότερο βιοτικό επίπεδο,να γεφυρώνεται και όχι να διευρύνεται το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην εργασία και η κοινωνική προστασία», τόνισε ο πρωθυπουργός.