Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 23 Μαΐου 2006 17:00

Πετραλιά: «Οι αντιπαραθέσεις δεν εξυπηρετούν τον Τουρισμό»

Την απλοποίηση των διαδικασιών για τις τουριστικές επενδύσεις, αλλά και τη δημιουργία Γραφείου Υποδοχής Επενδυτικών Προτάσεων στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, ανακοίνωσε η υπουργός Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα του χαρτοφυλακίου της.

«Ο τουρισμός και η τουριστική πολιτική είναι εθνική υπόθεση για αυτό και οι αντιπαραθέσεις δεν εξυπηρετούν τον Τουρισμό, αλλά αντίθετα απομειώνουν τις δυνατότητες της χώρας να αξιοποιήσει τις νέες ευκαιρίες και προκλήσεις», δήλωσε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι «το 2020 ο παγκόσμιος τουρισμός, σε αριθμό αφίξεων, θα είναι διπλάσιος από το σημερινό».

Η κ. Πετραλιά εκτίμησε ότι ο ελληνικός Τουρισμός θα απορροφήσει περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ από το Γ’ ΚΠΣ και προανήγγειλε ότι θα δοθεί δυνατότητα επιδότησης των ξενοδοχείων «5 αστέρων» σε όλη την επικράτεια πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Βεβαίωσε επίσης ότι θα αντιμετωπισθούν με δίκαιο τρόπο οι εκκρεμότητες πολεοδομικού χαρακτήρα που αντιμετωπίζουν ξενοδοχεία της χώρας.

Όσον αφορά στην προβολή του τουριστικού προϊόντος, η κ. Πετραλιά ανέφερε ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για την υλοποίηση του προγράμματος Media Plan για το εξωτερικό, αλλά και το πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού. Η υπουργός απέδωσε τη σχετική καθυστέρηση «στις νομικές διενέξεις και τις αντιδικίες μεταξύ των συμμετεχόντων κοινοπραξιών και εταιρειών».

Αναφερόμενη στην ανάγκη τόνωσης της ζήτησης του τουριστικού προϊόντος είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί η διαφημιστική υποστήριξη του ελληνικού Τουρισμού, και επισήμανε ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για την υλοποίηση του προγράμματος Media Plan για το εξωτερικό αλλά και για το πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού.

Όσο για το νομοθετικό έργο του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, η κ. Πετραλιά είπε ότι το επόμενο διάστημα προωθούνται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Ιαματικό Τουρισμό και το νομοσχέδιο για τον Τουρισμό Υπαίθρου- Αγροτουρισμό. Πρόσθεσε ακόμη ότι ολοκληρώνεται το Προεδρικό Διάταγμα για τη Δημιουργία και Λειτουργία Αυτοκινητοδρομίων, ενώ με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, καθορίζονται οι προδιαγραφές των Κέντρων Προπονητικού και Αθλητικού Τουρισμού, οι προδιαγραφές των Κέντρων Τουρισμού Υγείας και το ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο του Τουρισμού.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι βουλευτές Αννα Διαμαντοπούλου, Π. Σγουρίδης κ.ά. είπαν ότι θα συνεργαστούν με τη νέα υπουργό για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, ωστόσο επισήμαναν ότι η ΝΔ κυβερνά επί δύο χρόνια και δεν έχει υλοποιήσει πολλές από τις δεσμεύσεις της. Οι τουριστικές επενδύσεις που είχατε υποσχεθεί κινδυνεύουν να «σαπίσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Διαμαντοπούλου.

ΑΠΕ