Ευρύ πεδίο για την κινεζική επενδυτική δραστηριότητα ανοίγεται στη χώρα μας, όπως δήλωσε σήμερα στο Φόρουμ εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης και πρόσθεσε ότι, με δεδομένη την αυξανόμενη επενδυτική εξωστρέφεια της Κίνας, η χώρα μας προσδοκά σημαντικές κινεζικές επενδύσεις σε ορισμένους κλάδους.
Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Wu Bangguo κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις «να αδράξουν την ευκαιρία» για συνεργασίες στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. Το γεγονός ότι περισσότερο από το 50% του αργού πετρελαίου που εισάγει η Κίνα και άλλων μαζικών εισαγωγικών και εξαγωγικών προϊόντων μεταφέρεται από έλληνες εφοπλιστές, δείχνει, όπως ανέφερε, ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας στη ναυτιλία, ναυπηγική, λιμενική οικοδόμηση, ναυτιλιακό προσωπικό και άλλα.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι «επιθυμούμε να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία τουριστικών πακέτων που θα συμπεριλάβουν ελληνικές πόλεις και νησιά ως ενδιάμεσους τουριστικούς προορισμούς» Πρόσθεσε ότι τον Ιούνιο θα υπογραφεί συμφωνία τουριστικής συνεργασίας στο Πεκίνο με την ευκαιρία της επίσκεψης της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνης Πάλλη-Πετραλιά στην Κίνα.
Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η χώρα μας ενδιαφέρεται για τη διασφάλιση της ποιότητας των εισαγόμενων στην Ελλάδα κινεζικών προϊόντων, καθώς και για την ανάδειξή της ως πύλης εισόδου κινεζικών προϊόντων στην αγορά της Ε.Ε. και των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου το 2005 έφτασε στα 2,02 δισ. δολάρια. Σήμερα υπάρχουν συνολικά 58 άμεσα επενδυτικά έργα ελληνικών επιχειρήσεων στην Κίνα αξίας πάνω από 100 εκατ. δολάρια.