Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 23 Μαΐου 2006 17:30

Ε.Ε.: Έγκριση του σχεδίου της ΕΕΤΤ για την Αγορά Χονδρικών Υπηρεσιών Ευρυζωνικής Πρόσβασης

Εγκρίθηκε στις 18 Μαΐου 2006 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Σχέδιο Μέτρων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για την αγορά Χονδρικών Υπηρεσιών Ευρυζωνικής Πρόσβασης (αγορά 12).

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Απριλίου 2006, η ΕΕΤΤ κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Σχέδιο Μέτρων για τη συγκεκριμένη αγορά.

Σύμφωνα με το ανωτέρω Σχέδιο, η ΕΕΤΤ υποδεικνύει τον ΟΤΕ ως οργανισμό με Σημαντική Ισχύ στην εν λόγω αγορά και προτείνει να του επιβληθεί μια σειρά από κανονιστικές υποχρεώσεις, οι κυριότερες εκ των οποίων είναι οι ακόλουθες:

• Υποχρέωση Πρόσβασης και χρήσης συγκεκριμένων ευκολιών δικτύου σε κάθε ενδιαφερόμενο, καθώς και πρόσβαση σε σχετικές ευκολίες (όπως η συνεγκατάσταση). Αναφορικά με τους τύπους πρόσβασης ο ΟΤΕ υποχρεούται να διατηρήσει την υφιστάμενη προσφορά πρόσβασης και επιπλέον, να παρέχει και πρόσβαση στο επίπεδο BBRAS.

• Υποχρέωση Διαφάνειας, που εξειδικεύεται κυρίως στη δημοσίευση Προσφοράς Αναφοράς Χονδρικής Ευρυζωνικής Πρόσβασης, Συμφωνιών Επιπέδου Υπηρεσιών (SLA) και Δεικτών Αποτελεσματικότητας.

• Υποχρέωση μη διακριτικής μεταχείρισης προς όφελος του λιανικού τμήματος του ΟΤΕ (συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών και συνδεδεμένων με αυτόν επιχειρήσεων).

• Υποχρέωση λογιστικού διαχωρισμού σχετικά με σημαντικές οικονομικές πληροφορίες για όλους τους χωριστούς λογαριασμούς.

• Υποχρέωση κοστολόγησης και ελέγχου τιμών, ο οποίος θα βασίζεται σε μεθοδολογία retail minus.

Αναφορικά με τις προτεινόμενες ρυθμιστικές υποχρεώσεις, η ΕΕΤΤ θα εξασφαλίσει ότι οι υποθέσεις που θα χρησιμοποιηθούν στο προτεινόμενο μοντέλο κοστολόγησης είναι εύλογες και βιώσιμες στο πλαίσιο μίας ανταγωνιστικής αγοράς.

Κατόπιν των ανωτέρω, η ΕΕΤΤ με νέα Απόφασή της, που πρόκειται να εκδοθεί άμεσα, θα προβεί στην υιοθέτηση του Σχεδίου Μέτρων και στην επιβολή των παραπάνω κανονιστικών υποχρεώσεων. Παράλληλα, η ΕΕΤΤ προτίθεται να διεξάγει Δημόσια Διαβούλευση για το εν λόγω μοντέλο και στη συνέχεια, να το κοινοποιήσει στην Επιτροπή.

Σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της ΕΕΤΤ, Καθηγητή κ. Νικήτα Αλεξανδρίδη, «η εφαρμογή του εγκεκριμένου, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Σχεδίου Μέτρων για την αγορά χονδρικής ευρυζωνικής πρόσβασης, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελληνική κοινωνία, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού σε επίπεδο υποδομών αλλά κυρίως σε επίπεδο υπηρεσιών. Η συγκεκριμένη δράση, σε συνδυασμό με άλλες παράλληλες ενέργειες της ΕΕΤΤ, όπως, η εφαρμογή του ήδη εγκεκριμένου από την Επιτροπή Σχεδίου Μέτρων για την αγορά Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο και η Απόφασή της ΕΕΤΤ στο πλαίσιο του κοστολογικού ελέγχου του ΟΤΕ για μείωση των μηνιαίων τελών μεριζόμενης πρόσβασης σε 2,08 ευρώ από 4,05 ευρώ, θα αποτελέσουν κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, ιδίως σε επίπεδο ανάπτυξης υποδομών. Η ανάπτυξη του ανταγωνισμού τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο υπηρεσιών θα επιτρέψει αφενός, την εντατικοποίηση του ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας και αφετέρου, την παροχή ευρείας γκάμας ευρυζωνικών υπηρεσιών».