Η χθεσινή δυναμική ανάκαμψη στη Wall Street δεν ήταν ικανή να ανακόψει τις νέες ρευστοποιήσεις σε Ευρώπη και Ασία. Το αρνητικό κλίμα διεθνώς επηρεάζει και Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει κάτω από τις 630 μονάδες. Πτώση μεγαλύτερη του 1,5% για ευρωπαϊκές μετοχές. Σε ναδίρ 20 μηνών οι ασιατικές. Στο στόχαστρο κλάδοι τεχνολογίας, αυτοκινήτου.
Η χθεσινή δυναμική ανάκαμψη στη Wall Street δεν ήταν ικανή να ανακόψει τις νέες ρευστοποιήσεις σε Ευρώπη και Ασία. Το αρνητικό κλίμα διεθνώς επηρεάζει και το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει κάτω από τις 630 μονάδες.
Στην Ευρώπη τα ταμπλό των μεγάλων χρηματιστηρίων δείχνουν βαθύ κόκκινο, με το σύνολο των δεικτών να παρουσιάζουν πτώση τουλάχιστον 1,5%. Στη Φραγκφούρτη ο γερμανικός DAX υποχωρεί 1,7%, ενώ ισχυρότερες είναι οι πιέσεις για τις γαλλικές μετοχές με τον CAC 40 στο -2%. Στο Μιλάνο τα σύννεφα επέστρεψαν με τον FTSE MIB να καταγράφει πτώση 1,6%. Στο -1,5% τόσο ο FTSE 100 στο Λονδίνο όσο και o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600.
Στο στόχαστρο των επενδυτών βρίσκονται οι τεχνολογικές μετοχές, στον απόηχο των κατώτερων των προσδοκιών αποτελεσμάτων από τους κολοσσούς της Σίλικον Βάλεϊ, Amazon και Google. Ο συγεκριμένος κλάδος στον πανευρωπαϊκό δείκτη υποχωρεί περισσότερο από 2%. Στο -2,3% και ο κλάδος αυτοκινήτου.
Ισχυρές πιέσεις δέχονται επίσης εταιρείες διαφόρων κλάδων, που απογοήτευσαν την αγορά με τις επιδόσεις τριμήνου ή τις προβλέψεις τους για τα ετήσια αποτελέσματα. Μεταξύ αυτών η γαλλική κατασκευάστρια εξαρτημάτων για αυτοκίνητα Valeo, που βυθίστηκε 19%, μετά την δεύτερη προειδοποίησή της μέσα σε τρεις μήνες για την κερδοφορία της.
Η Peer Faurecia επίσης είδε τη μετοχή της να υποχωρεί 7,7%, μετά την απόφασή της να εξαγοράσει την ιαπωνική εταιρεία συστημάτων πλοήγησης Clarion από την Htiachi. Στο -7,3% και η σουηδική Electrolux, στον απόηχο κατώτερων των προσδοκιών προβλέψεων για τη μελλοντική ζήτηση. Η γνωστή κατασκευάστρια οικιακών συσκευών προειδοποίησε για το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών και τον αντίκτυπο των δασμών. Βουτιά 9,4% και για την γαλλική ανταγωνίστρια SEB, στη χειρότερη ημέρα της από το 2012.
Είχαν προηγηθεί οι απώλειες των ασιατικών μετοχών. Ο περιφερειακός δείκτης MSCI Asia Pacific με πτώση μεγαλύτερη του 1% έκλεισε σε χαμηλά 20 μηνών. Η νέα υποτίμηση του γιουάν πίεσε τις κινεζικές μεοχές με τον Σύνθετο Δείκτη στη Σαγκάη να υποχωρεί, αν και σε μικρότερο βαθμό (-0,2%). Ισχυρότερες ήταν οι πιέσεις για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, που βρέθηκε στο -1,1% και για τον Kospi στη Σεούλ, που εν μέσω τεχνολογικού sell off, σημείωσε πτώση 1,8%. Ενδοσυνεδριακά διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2016. Με πτώση 0,5% ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε σε χαμηλά οχταμήνου. Συνολικά την τελευταία εβδομάδα ο ιαπωνικός δείκτης είχε απώλειες 5,98%.
naftemporiki.gr