Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Μαΐου 2006 09:46

Πτωτικά κινούνται τα ασιατικά νομίσματα

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν τα νομίσματα στην Ασία, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνει η ρουπία της Ινδονησίας, μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι η γρίπη των πτηνών ενδέχεται να διαδόθηκε σε μέλη οικογενείας στην Ινδονησία, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η περιοχή θα καταστεί πηγή πανδημίας.

Η ρουπία υποχώρησε περίπου 7% από την έναρξη της εβδομάδας που πέρασε, καθώς οι επενδυτές πούλησαν περιουσιακά στοιχεία σε λιγότερο επικίνδυνες αγορές, καθώς εικάζεται ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα περιοριστεί.

Η ρουπία υποχώρησε 0,9%, στα 9.345 έναντι του δολαρίου στις 12:30 μ.μ. στη Τζακάρτα, περιορίζοντας την άνοδο που σημείωσε το έτος στο 5,2%.

Και τα επτά θύματα στην Ινδονησία του ιού Η5Ν1 είχαν έρθει σε επαφή με αρρώστους, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΠΟΥ. Οι έξι υπέκυψαν και επιστήμονες του ΠΟΥ δεν έχουν καταφέρει να βρουν τα ζώα τα οποία ενδέχεται να ήταν η πηγή του ιού.

Ο δείκτης Jakarta Composite υποχώρησε περίπου 10% σε πέντε ημέρες, καθώς οι ξένοι επενδυτές πούλησαν ινδονησιακές μετοχές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου. Σήμερα ο δείκτης ήταν 0,8% χαμηλότερα.

Πτωτικά κινήθηκαν επίσης τα ασιατικά νομίσματα καθώς το δολάριο ισχυροποιήθηκε, ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών θα τονώσει τη ζήτηση για πιο ασφαλείς επενδύσεις.

Στις άλλες χώρες της περιφέρειας, το μπατ της Ταϊλάνδης, υποχώρησε 0,6% στα 38,47 και το δολάριο της Σιγκαπούρης υποχώρησε 0,7% στο 1,5892 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Το πέσο των Φιλιππίνων υποχώρησε στα 52,92 έναντι του αμερικανικού νομίσματος, σύμφωνα με την Ενωση Τραπεζών των Φιλιππίνων.

Στη Ν. Κορέα, το ουόν σημείωσε επίσης απώλειες, καθώς εικάζεται ότι οι ξένοι επενδυτές πούλησαν μετοχές εταιρειών της χώρας.

Χθες τα διεθνή κεφάλαια πούλησαν 705 εκατ. δολ. κορεατικές μετοχές, τις περισσότερες αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου. Το ουόν υποχώρησε 1,5% την εβδομάδα που πέρασε, τα μέγιστα από τον Ιούλιο του 2005, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και επακόλουθο τη μείωση της ζήτησης για προϊόντα της Ν. Κορέας.

Το ουόν υποχώρησε 0,7%, φθάνοντας στα 950,20 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Seoul Money Brokerage Services Ltd.