Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Μαΐου 2006 13:40

Συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ με τον πρόεδρο του ΣΥΝ

Συνάντηση με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Νικόλαο Γκαργκάνα, είχαν σήμερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος του κόμματος για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική.

Όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, στη συνάντηση τέθηκε το θέμα των πολλαπλών επιβαρύνσεων που βιώνουν οι πελάτες του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού αναφέρθηκε στην ψαλίδα που υπάρχει ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων -η μεγαλύτερη όπως είπε εντός της ευρωζώνης- που επίσης επιβαρύνει τον πολίτη, τον καταναλωτή των τραπεζικών υπηρεσιών.

Το τρίτο θέμα που συζητήθηκε, αφορά τις πιστωτικές κάρτες. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, «ήδη υπάρχει καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι οι επιβαρύνσεις που επιβάλλουν πιστωτικές κάρτες όπως η Master Card ή η Visa, είναι πολλαπλάσιες από τη μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άλλη, και σημείωσε ότι «η Ελλάδα ανήκει στις χώρες εκείνες που έχουν το μεγαλύτερο κόστος επιβάρυνσης των πολιτών που χρησιμοποιούν τις πιστωτικές κάρτες».

Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ακόμη ότι αναφέρθηκε και στο ρόλο του τραπεζικού διαμεσολαβητή, ο οποίος θα έπρεπε να στηρίζει τον πελάτη της Τράπεζας, ωστόσο, όπως επισήμανε, «σήμερα είναι ένας υπάλληλος της Ένωσης Τραπεζών και επομένως δεσμευμένος από τα συμφέροντα της Ένωσης Τραπεζών και όχι του πολίτη». «Δεν είναι κάτι σαν το Συνήγορο του Πολίτη, μια Ανεξάρτητη Αρχή, που θα έπρεπε να στηρίζει τον πολίτη», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Τέλος το πέμπτο και τελευταίο ζήτημα που τέθηκε κατά τη συνάντηση με τον διοικητή της ΤτΕ, ήταν η πίεση που δέχονται πολλοί πολίτες από το σύστημα «Τειρεσίας» όπου, όπως επισημάνθηκε από πλευράς ΣΥΝ, «γίνεται μια καταγραφή προσωπικών δεδομένων χωρίς οι ίδιοι καν να έχουν γνώση, χωρίς να υπάρχει διαφάνεια, χωρίς να υπάρχει έλεγχος».