Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Μαΐου 2006 18:44

87 έργα ΣΔΙΤ που αφορούν τους ΟΤΑ

Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί και προετοιμάζονται 87 έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που αφορούν τους ΟΤΑ και χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα "Θησέας". Μεταξύ αυτών, είναι 29 έργα που αφορούν την κατασκευή τουριστικών ακινήτων, 19 έργα υπόγειας στάθμευσης και 10 αξιοποίησης ακινήτων, τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αθανάσιος Νάκος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας που διοργάνωσαν η ΚΕΔΚΕ, το Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με θέμα "Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα".

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος για τις ΣΔΙΤ, παρ' ότι αναγνώρισε τη χρησιμότητά τους. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στο δανεισμό των ΟΤΑ προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους, καθώς μίλησε για "τοκογλυφικό δανεισμό" από τις τράπεζες, ενώ έφερε ως παράδειγμα το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο, όπως είπε, δανείζει με διπλάσιο επιτόκιο τους ΟΤΑ σε σχέση με τους δημοσίους υπαλλήλους.

Πρότεινε δε να υπάρξει "σοβαρή στήριξη" των ΟΤΑ με τη δημιουργία μηχανισμού που να συνδράμει τις ΣΔΙΤ. Επίσης, πρότεινε οι ΣΔΙΤ να επεκταθούν και σε άλλους αναπτυξιακούς τομείς, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να χρηματοδοτούν έργα υποδομής και υπηρεσίες (νοσοκομεία, σχολεία κλπ) που δεν θα έχουν έσοδα, καθώς τότε θα υπονομευθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ