Το ακριβό πετρέλαιο γεμίζει τα ταμεία των μεγάλων ενεργειακών επιχειρήσεων. Αναμένεται να εμφανίσουν τα υψηλότερα κέρδη από το 2013 και το υψηλότερο ρευστό από το 2008. Ωστόσο οι επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν πειστεί πλήρως για τις προοπτικές τους. Οι επιδόσεις των μετοχών τους είναι φτωχές και για πρώτη φορά ο δείκτης των ενεργειακών μετοχών δεν ακολουθεί την πορεία των τιμών του μαύρου χρυσού.
Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Το ακριβό πετρέλαιο οδηγεί και πάλι σε υπερκέρδη τις μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις. Ωστόσο οι επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν πειστεί πλήρως για τις προοπτικές τους. Γνωρίζουν καλά ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού είναι εξαιρετικά ευμετάβλητες, ενώ βλέπουν την στροφή μεγάλων και μικρών οικονομιών στις ανανεώσιμες πηγές και την ηλεκτροκίνηση να συνεχίζεται με σταθερά βήματα.
Ο έξι κορυφαίες πετρελαιοβιομηχανίες της Δύσης- Exxon Mobil, Chevron, Royal Dutch Shell, Total και Εquinor, προβλέπεται να εμφανίσουν φέτος τα υψηλότερα κέρδη από το 2013. Παράλληλα οδεύουν προς πρόσθετο ρευστό ύψους 90 δισ. δολαρίων, το υψηλότερο εδώ και μία δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence, που δημοσιεύει η Wall Street Journal.
Οι εντυπωσιακές επιδόσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών του πετρελαίου κατά 20% από τις αρχές του έτους. Δεν αποτυπώνονται όμως στη κίνηση των μετοχών τους, που κατά μέσο όρο έχουν ενισχυθεί 4% από τις αρχές του έτους. Οι επιδόσεις διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία στη βάση και των ξεχωριστών προοπτικών. H μετοχή της Exxon εμφανίζει απώλειες σχεδόν 3% φέτος, ενώ της επίσης αμερικανικής Chevron έχει υποχωρήσει περισσότερο από 6%. Kαλύτερη η εικόνα για τις ευρωπαϊκές, με τις μετοχές της Royal Dutch Shell σταθερές και εκείνες της Total να παρουσιάζουν κέρδη περίπου 9%. Tην πιο εντυπωσιακή επίδοση εμφανίζει η Equinor, με κέρδη της τάξης του 21%.
Ωστόσο η γενική εικόνα αποκαλύπτει ότι ο ενθουσιασμός για τις πετρελαϊκές μετοχές δεν υπάρχει. Ο δείκτης MSCI World Energy είναι στα ίδια επίπεδα, στα οποία βρισκόταν στις αρχές του έτους, αδυνατώντας να εκμεταλλευθεί τα κέρδη του πετρελαίου. Στο παρελθόν ο δείκτης και οι πετρελαϊκές τιμές κινούνταν σε στενό βηματισμό.
Η πορεία των μετοχών βεβαίως θα εξαρτηθεί στο εξής σε μεγάλο βαθμό και από τα επίσημα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Η Equinor θα ανοίξει το χορό την Πέμπτη. Οι BP, Shell, Chevron και Exxon θα τα δημοσιοποιήσουν την επόμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι στο τρίμηνο η μέση τιμή του πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 75 δολάρια το βαρέλι. Πιο πρόσφατα έφτασε έως και τα 85 δολάρια και πλέον κινείται κοντά στα 78 με 80 δολάρια, επηρεαζόμενη από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και κυρίως από τη στάση της Σαουδικής Αραβίας.
naftemporiki.gr